Linkovi

Human Rights Watch: U ruskoj opsadi Marijupolja stradalo više od 8.000 ljudi


Arhiv - Ukrajinske službe hitne pomoći evakuišu trudnicu posle ruskog vazdušnog udara na bolnicu u Marijupolju (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)
Arhiv - Ukrajinske službe hitne pomoći evakuišu trudnicu posle ruskog vazdušnog udara na bolnicu u Marijupolju (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)

Najmanje 8.000 ljudi je poginulo u borbama ili je stradalo od posljedica rata tokom višemjesečne ruske opsade Marijupolja, gdje se vodila jedna od najvećih bitki tokom gotovo dvogodišnjeg rata Rusije i Ukrajine, saopštila je organizacija Human Rights Watch.

Marijupolj je postao sinonim za horor tokom gotovo tromjesečne opsade ruskih snaga od marta do maja 2022. godine, čiji cilj je bio uspostavljanje kontrole nad tim strateškim lučkim gradom. Tokom opsade, zarobljeni civili bili su primorani da pored puteva sahranjuju mrtve.

Izvještaj Human Rights Watcha, zasnovan na satelitskim i drugim snimcima grobova, do sada je jedina nezavisna procjena kada je riječ o broju žrtava.

Ukrajina je prethodno saopštila da su ubijene desetine hiljada ljudi, ali da ne može da iznese tačnu cifru bez pristupa gradu koji je sada pod ruskom kontrolom.

Ujedinjene nacije, koje imaju posmatrače na terenu u Ukrajini, do sada su dokumentovale ukupno više od 10.000 civilnih žrtava u zemlji od početka ruske invazije, ali su navele da još ne mogu da potvrde izvještaje o velikom broju stradalih u Marijupolju zbog ograničenog pristupa.

Rusija demantuje optužbe da je počinila zločine ili da napada ukrajinske civile.

Human Rights Watch je naveo da bi ukupan broj žrtava u Marijupolju mogao da bude značajno veći, zato što se u grobovima često pronalazilo više tela, dok neki nisu ni pronađeni.

Izvještaj na 224 strane, pod nazivom "Nema više našeg grada: Rusko razaranje Marijupolja u Ukrajini", koji je urađen u saradnji sa nevladinom organizacijom "Truth Hounds" i arhitektonskim studiom SITU, takođe obuhvata oko 240 intervjua sa uglavnom raseljenim stanovnicima Marijupola.

Human Rights Watch je dokumentovao napade na civilnu infrastruktu, uključujući bolnice, jednu prodavnicu i pozorište u kojem su se krili civili. Organizacija nije pronašla dokaze o prisustvu ukrajinskih snaga na pogođenim lokacijama ili blizu njih, zbog čeka se ruski napadi smatraju nelegalnim.

U izvještaju se navode imena 10 osoba koje su imale "komandnu odgovornost" koja bi, kako je saopšteno, trebalo da bude u fokusu istraga mogućih ratnih zločina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG