Linkovi

Human Rights Watch: U Iraku masovno privođenje djece zbog veza sa ISIL-om


Mideast Iraq
Mideast Iraq

Oko 1.500 djece privedena su u akcijama federalnih i kurdskih vlasti u Iraku zbog navodnih veza sa grupom "Islamska država" (IDIL), saopštila je organizacija Human rights watch (HRW).

U novom izvještaju navodi se da su djeca često nasumično hapšena i mučena da bi se od njih iznudila priznanja.

HRW poziva iračke federalne i kurdske regionalne vlasti da promijene zakon protiv terorizma i ukinu ovakva pritvaranja, uz napomenu da ona predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Irački i kurdski zvaničnici za sada nisu komentarisali izvještaj, prenio je BBC.

Kurdske vlasti ranije su odbacile drugi izvještaj HRW-a, u kojem je rečeno da su djeca izložena mučenju da bi priznala povezanost sa "Islamskom državom".

U januaru je jedan zvaničnik izjavio da lokalne vlasti pokušavaju da "rehabilituju" takvu djecu, ali da je mučenje zabranjeno, te da djeca imaju ista prava kao ostali zatvorenici.

U novom izvještaju na 53 stranice navodi se da je krajem 2018. godine u pritvoru iračkih i kurdskih vlasti bilo oko 1.500 djece zbog navodnih veza sa islamistima.

Najmanje 185 djece stranog porijekla osuđeno je na zatvorske kazne prema optužbama za terorizam, navodi se u podacima iračkih vlasti koje je citirao HRW.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG