Linkovi

Human Rights Watch: Turske vlasti pojačavaju udar na protivnike uoči izbora


Erdogan
Erdogan

Turske vlasti na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom sve agresivnije se obračunavaju sa neistomišljenicima i političkim protivnicima uoči izbora, koristeći cenzuru i zatvorske kazne, saopštio je u četvrtak Human Rights Watch (HRW).

Predsjednički i parlamentarni izbori zakazani su najkasnije za sredinu juna, ali je Erdgoan rekao da bi mogli da se održe ranije. Ankete pokazuju da bi on i njegova AK partija sa islamističkim korenima mogli da izgube poslije 20 godina na vlasti.

U svom godišnjem svjetskom izvještaju, HRW, organizacija za zaštitu prava, saopštila je da vlasti koriste zakone o cenzuri na društvenim mrežama i dezinformacijama da ušutkaju nezavisne medije, opoziciju i neistomišljenike, izvještava Reuters.

"Vlada sprovodi veoma grubu i uvredljivu politiku protiv političke opozicije, potpuno zabranjujući javne proteste, zatvarajući i osuđujući branioce ljudskih prava i one koje smatra kritičarima što čine sudovi koji rade po političkim nalozima", rekao je Hugh Williamson, direktor u HRW za Evropu i centralnu Aziju, navodi se u izvještaju.

Direkcija Vlade Turske za komunikacije nije odmah odgovorila na zahtjev da komentariše izvještaj.

Sud je prošlog mjeseca osudio gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamolua, potencijalnog Erdoganovog protivkandidata iz glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP), na dvije godine i sedam mjeseci zatvora i izrekao mu zabranu bavljenja politikom po optužbi za vrijeđanje javnih zvaničnika 2019. Imamoglu se žalio na presudu.

Erdogan je rekao da Turci nemaju pravo da ignorišu sudske odluke i da će sudovi ispraviti sve greške u žalbenom postupku.

Ovog mjeseca, Vrhovni sud je zamrznuo bankovne račune prokurdske Narodne demokratske partije (HDP), treće po veličini stranke u parlamentu, dok vodi postupak o gašenju zbog navodnih veza sa militantima. Ova stranka negira te tvrdnje.

Turska je u oktobru usvojila zakon koji je predložila AK Partija po kojem novinarima i korisnicima društvenih medija prijeti do tri godine zatvora zbog širenja "dezinformacija", što je izazvalo duboku zabrinutost zbog slobode govora.

Kritičari kažu da ne postoji jasna definicija "lažnih ili obmanjujućih informacija", ostavljajući zakon otvorenim za zloupotrebu od strane sudova koji nisu nezavisni.

Vlada negira njihove tvrdnje da su se sudovi posljednjih godina obračunavali sa disidentima i ušutkavali protivnike.

Vlada tvrdi da novi zakon ima za cilj regulisanje onlajn publikacija, zaštiti zemlju i borbu protiv dezinformacija.

XS
SM
MD
LG