Linkovi

Human Rights Watch kritizira rad Medjunarodnog Krivičnog Suda


Jedan od primjera navodne pristranosti Suda bila je istraga zločina u Darfuru, Sudan
Jedan od primjera navodne pristranosti Suda bila je istraga zločina u Darfuru, Sudan

U izvještaju objavljenom danas se kaže da je Sud počinio greške koje štete njegovoj nepristrasnosti

Grupa za zaštitu ljudskih prava Human Right Watch,sa sjedištem u New Yorku je pozvala Medjunarodni Krivični Sud u Hagu da uloži dodatne napore kako bi u potpunosti ispunio standarde neovisnosti u nepristrasnosti.
U izvještaju na 50 strana, koje je Human Right Watch objavio danas, se revidira prvih pet slučajeva koje je preuzeo Medjunarodni Krivični Sud, od osnivanja 2002. godine.

U izvještaju grupe za zaštitu ljudskih prava takodjer se kaže da je medjunarodni sud često zaobilazio ključne počinitelje rtnih zločina i same ratne zločine.

Primjer za je istraga Suda u Kongu i Ugandi, koja nije rezultirala tužbama protiv vladinih zvaničnika za koje se navodi da su odgovorni za kršenja ljudskih prava. To je, kaže se u izvještaju, naškodilo općenitom gledanju na Medjunarodni Sud kao na tijelo koje je neovisno i nepristrasno.

Kao sličan slučaj navodi se istraga Suda zločina počinjenih u Darfuru, Sudan, i Centralno afričkoj republici.
Medjutim, ima i pozitivnih ocjena u izvještaju Human Rights Watcha - na primjer, njegovo djelovanje i istraga u Keniji o navodima da je 6 prominentnih političara orkestriralo smrtonosno nasilje nakon izbora 2007. godine.

Početkom godine je Medjunarodni krivični sud otvorio istragu u povodu navoda o zločinima koje je vlada Muammera Gadhafija počinila nad pobunjenicima i gradjanima te zemlje koji su sudjelovali u prosvjedima.












XS
SM
MD
LG