Linkovi

Hugo Chavez, kontroverzni lider Venezuele


“Ne postoji trenutno nitko tko s venezuelanskim narodom komunicira s karizmom i sposobnošću Huga Chaveza. Chavez neće izblijedjeti u njihovom sjećanju. Njegova će ličnost nastaviti nadahnjivati pokret.”

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez izgubio je dvogodišnju bitku s rakom, u 58. godini života. U svojoj zemlji autokratski populist, izvan nje – glasan kritičar Sjedinjenih Država.

Hugo Chavez je predsjednikom Venezuele postao 1999. godine, zahvaljujući glasovima siromašnih koji su vjerovali da on zastupa njihove interese.

Na svjetsku je političku scenu izbio nekoliko godina ranije, 1992. godine, kad je kao vojni padobranac predvodio neuspjelim pokušajem preuzimanja vlasti vojnim udarom, zbog čega je bio zatvoren. Po izlasku iz zatvora, nastavio se boriti za vlast, osnovao političku stranku, kandidirao se za predsjednika i pobijedio na izborima 1998. godine.

“Zaklinjem se svojem narodu, nad ovim ustavom na umoru, da ću raditi na demokratskim promjenama...”

Ali Venezuela je, kažu stručnjaci poput političkog analitičara Luisa Vicentea Leona, postajala sve nedemokratskija pod predsjednikom Chavezom i njegovom autoritarnom vladavinom.

“Iznova smo otkrili potrebe siromašnih, iznova otkrili da se moramo posvetiti njihovim problemima... ono što je najvažnije, mislim, to je da je demokracija u Venezueli danas prilično jadna demokracija.”

Chavez je pobjede na izborima i referendumima koristio da bi povećao svoju vlast i ukinuo ograničenja mandata.

Godine 2012., Chavez je osvojio četvrti predsjednički mandat, sa 54% glasova, koji je on smatrao mandatom za nastavak svoje socijalističke politike.

“Zemlja je glasala za nastavak političkog programa, ekonomskog programa, društvenog programa, ukratko – socijalističkog programa.”

Hugo Chavez je bio stalan i oštar kritičar Sjedinjenih Država. U govoru koji je održao u Ujedinjenim narodima 2006. godine, tadašnjeg je predjednika Georgea W. Busha nazvao vragom.

“Jučer je vrag stajao na ovom istom mjestu. Za ovim podijem, gdje je sada red na mene, smrdi po sumporu.”

Chavez se udružio s drugima koji su bili neprijateljski prema Sjedinjenim Državama, uključujući iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, kubanskog lidera Fidela Castra i tadašnjeg libijskog lidera Moammara Gadhafija.

Michael Shifter, analitičar pri washingtonskom centru InterAmerican Dialogue, kaže da je Chavezov socijalizam naštetio ekonomskom razvoju i doprinio porastu stope nasilja i kriminala u zemlji. No, njegove će ga pristaše, dodaje Shifter, uvijek pamtiti kao pobornika i zaštitnika naroda, kao nekoga tko je ogromno naftno bogatstvo zemlje koristio da bi siromašnima osigurao besplatno stanovanje i zdravstene usluge.

“Ne postoji trenutno nitko tko s venezuelanskim narodom komunicira s karizmom i sposobnošću Huga Chaveza. Chavez neće izblijedjeti u njihovom sjećanju. Njegova će ličnost nastaviti nadahnjivati pokret.”

Čak i najžešći protivnici Chaveza priznaju da je kao komunikator bio posebno karizmatičan.

Hugo Chavez je bio dijagnosticiran s rakom u lipnju 2011. godine, prošao kroz kemoterapiju i niz drugih tretmana i operacija. Za kampanje 2012. godine, pokazao je vitalnost i inzistirao na tome da se osjeća dobro.
XS
SM
MD
LG