Linkovi

Hrvatski ministar financija odlučno niječe da je došao u Washington tražiti nove zajmove


Hrvatski ministar financija odlučno niječe da je došao u Washington tražiti nove zajmove
Hrvatski ministar financija odlučno niječe da je došao u Washington tražiti nove zajmove

Hrvatske mjere fiskalne politike i program gospodarskog oporavka izuzetno su dobro primljeni i ocijenjeni u razgovorima s dužnosnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u Washingtonu, izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar financija Ivan Šuker

Na redovnom proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda sudjeluje i financijsko izaslanstvo Republike Hrvatske koje predvodi ministar financija Ivan Šuker.

Hrvatske mjere fiskalne politike i program gospodarskog oporavka izuzetno su dobro primljeni i ocijenjeni u razgovorima s dužnosnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u Washingtonu, izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar financija Ivan Šuker. On tvrdi da nije došao u Washington tražiti nove zajmove koji bi još više zadužili Hrvatsku:

“ Ne, ne …čak bi se čovjek najrađe nasmijao na takvu jednu tezu koja nema nikakve veze s ničime. Svi koji se bave financijama znaju da je svake godine u 4. mjesecu redovna proljetna skupština. Hrvatska ima dobre ocjene svoje i monetarne i fiskalne politike. U razgovorima i s ljudima iz Svjetske banke i s ljudima iz Međunarodnog monetarnog fonda, ove tri mjere – A, B i C, kako ih mi kolokvijalno nazivamo u Hrvatskoj -, kao i novi Program za gospodarski oporavak Republike Hrvatske, izuzetno dobro su primljeni, dobro ocijenjeni. Sad, slijedeći tjedan, dolazi, temeljem članka 4 Statuta, misija MMF-a u Zagreb i normalna je stvar da će se sada, kako se to kaže, secirati do detalja pojedine mjere koje su predložene tim programom,” izjavio je Ivan Šuker.

Hrvatska je u Washingtonu dobila dobre ocjene svoje monetarne i fiskalne politike, ali predstavnici Svjetske banke i MMF-a ističu problem velikih socijalnih izdavanja i visoke izdatke za mirovine. Pitali smo ministra Šukera, kako taj problem riješiti?

“Mi smo i ovim Programom za gospodarski oporavak predvidjeli neke stvari što se tiče mirovinske reforme, što i kako treba napraviti da se određene stvari naprave i da se određene stvari poprave. Prema tome, za sve ima lijeka, samo treba imati hrabrosti i nekada treba poduzeti bolne rezove da bi u konačnici izišao pozitivan rezultat,” rekao je ministar Šuker.

Kako bi se popravila gospodarska situacija u nekoj zemlji potrebno je provesti reforme i napraviti bolne rezove za koje svaka vlada treba imati hrabrosti, a društvo mora biti spremno za njih.

“Mislim da moramo konačno postati svjesni toga da neke stvari moramo napraviti jer, ako ih ne napravimo, onda nam neće biti dobro. Upravo ovaj Program i ono što je premijerka i u Vukovaru rekla ‘mi ne odustajemo, mi idemo naprijed, to naprosto moramo napraviti,’ mislim da odgađanja nema. Radili smo mi sa Svjetskom bankom i u proteklim razdobljima i daj Bože da je bilo političke odlučnosti kao što ima današnja premijerka, da se to uradilo ranije.”

Odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara, Ivan Šuker je kao ‘zlonamjernu’ odbacio usporedbu situacije u kojoj je Hrvatska s onom Grčke. “Najbolji je odgovor dužnosnika međunarodnih financijskih institucija koji kažu da Hrvatska nije ni u naznakama blizu Grčkoj,” ustvrdio je Šuker.

Tijekom boravka u Washingtonu, hrvatsko izaslanstvo će imati i nekoliko bilateralnih sastanaka, uključujući i sastanak u Ministarstvu financija Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG