Linkovi

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović govorio u Glavnoj skupštini UN-a o mirnom rješavanju sukoba


Predsjednik Ivo Josipović govori u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda
Predsjednik Ivo Josipović govori u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda

Predsjednik RH je u svom govoru naglasio da Hrvatska podržava Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, ali da bi daljnji napredak međunarodnog i nacionalnog pravosuđa trebao biti utemeljen na izvlačenju pouka iz njegovih slabosti.

Tema današnje rasprave na 66. zasjedanju Opće skupštine UN-a bila je posredovanje u rješavanju sporova mirnim putem.

“Hrvatska je u kratkom roku od države koja prima međunarodnu pomoć postala pružateljica pomoći i nastavit će se angažirati u mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih naroda” - rekao je u svom govoru pred Općom skupštinom UN-a hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

On je u svom govoru naglasio da Hrvatska podržava Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, ali da bi daljnji napredak međunarodnog i nacionalnog pravosuđa trebao biti utemeljen na izvlačenju pouka iz slabosti haškog Tribunala.

Predsjednik Josipović je istaknuo da Hrvatska kao članica NATO-a i buduća članica Europske Unije želi da područje jugoistočne Europe postane regija sigurnosti, stabilnosti i razvoja. On je rekao da će Hrvatska nakon ulaska u Europsku Uniju zagovarati daljnje širenje Unije te da bilateralna pitanja neće koristiti kao uvjet za napredovanje drugih zemalja u procesu približavanja Uniji.

Ponovio je ranije iznesen stav da je potrebno što prije početi pregovore izraelske i palestinske strane kako bi se postiglo rješenje koje bi rezultiralo međusobnim priznanjem dviju država.

XS
SM
MD
LG