Linkovi

Hrvatska: Marko Radić, osuđenik za ratne zločine u BiH, pušten na slobodu nakon smanjenja kazne


Marko Radić u sudnici Suda BiH
Marko Radić u sudnici Suda BiH

Marko Radić, bivši komandant bataljona Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je bio osuđen za zločine protiv čovečnosti počinjene nad Bošnjacima na području Mostara tokom rata u BiH, pušten je iz zatvora u Zagrebu 2. decembra, potvrdili su za BIRN iz Okružnog suda u Zagrebu.

Radić je trebalo da ostane u zatvoru do 2027. godine, ali je pušten jer mu je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru, prenosi Balkan Insight.

„Prema podacima iz zatvora u Zagrebu, Marko Radić (sin Franje, rođen 13.08.1959.) оtpušten je nakon izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci. Vrijeme provedeno u istražnom pritvoru od 2. juna 2006. godine uključeno je u kaznu“, rekao nam je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Sud BiH osudio je Radića na 21 godinu zatvora u martu 2011. godine.

Zatim je on podneo zahtev da kaznu umesto u BiH izdržava u Hrvatskoj, što mu je odobreno.

Sud u Zagrebu pristao je da preuzme izvršenje presude Suda BiH, ali je u oktobru prošle godine doneo odluku kojom se kazna Radiću sa 21 smanjuje na 12 i po godina zatvora, jer hrvatski pravni sistem ne priznaje termin ‘udruženi zločinački poduhvat’, koji je bio sadržan u presudi Suda BiH.

Radić je, kako je utvrđeno presudom Suda BiH, u svojstvu komandanta Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a, učestvovao u formiranju zatvora, ali i naredio nezakonito hapšenje više desetina bošnjačkih civila, žena, dece i staraca, kao i njihovo zatvaranje.

Kako se navodi u presudi, učestvovao je i u nezakonitom zatvaranju muškaraca, Bošnjaka, u zatvor Heliodrom.

Muškarci su dovođeni u selo Vojno na prinudni rad, držani u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uslovima u garaži i podrumu jedne kuće u Vojnom.

Odluka Okružnog suda u Zagrebu, doneta u oktobru prošle godine, da smanji kaznu Radiću, izazvala je političku oluju u Sarajevu.

Naime, došlo do javne rasprave između ministra pravde Josipa Grubeše, bosanskog Hrvata i njegovog zamenika, Nezira Pivića, Bošnjaka, dok je jedno od udruženja žrtava rata u BiH podnelo krivičnu prijavu protiv ministra.

Hrvatski pravnik i bivši predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, za BIRN je u novembru 2018. izjavio da odluka suda u Zagrebu da smanji zatvorsku kaznu Radiću ne odražava težinu njegovog zločina.

„Osobno smatram da su kaznena djela koja je Županijski sud u Zagrebu prihvatio kao temelj za nastavak izvršenja kazne u Hrvatskoj toliko teška da je novoutvrđena kazna premala i nerazmjerna težini zločina”, rekao je Josipović.

XS
SM
MD
LG