Linkovi

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Opozicioni kandidati pobjeđuju u Zagrebu, Splitu, Rijeci...


Tomislav Tomašević obraća se pristalicama u svom izbornom štabu nakon što je pobijedio na izborima za gradonačelnika Zagreba, 30. maj 2021. (Foto: AP)
Tomislav Tomašević obraća se pristalicama u svom izbornom štabu nakon što je pobijedio na izborima za gradonačelnika Zagreba, 30. maj 2021. (Foto: AP)

Novi gradonačelnik Zagreba biće Tomislav Tomašević, kandidat opozicione lijevo-zelene koalicije, koji je osvojio 93.330 glasova više u odnosu na protivkandidata Miroslava Škoru iz desničarskog Domovisnkog pokreta, rezultati su drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Na osnovu obrađenih 100 odsto biračkih mjesta, Tomašević je osvojio 199.630 glasova, a Škoro 106.300 glasova, prenio je N1.

Novoizabrani prvi čovjek glavnog grada Hrvatske zahvalio se biračima preko Twittera:

U Splitu, drugom gradu po veličini u zemlji, prema prvim rezultatima izbora, vodi kandidat opozicionog Centra Ivica Puljak, u Rijeci Marko Filipović iz takođe opozicione Socijaldemokratske partije, a u Osijeku je pobijedio Ivan Radić iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

Mediji ocjenjuju da je najzanimljivije u nedjelju bilo u Zagrebu koji dobija novog gradonačelnika poslije 20 godina vladavine nedavno preminulog Milana Bandića

Tomašević je dugogodišnji aktivista i žestoki Bandićev kritičar, a rezultatom kojim je pobijedio nadmašio je nekadašnje Bandićeve pobjede. Bandić je najbolji rezultat ostvario na lokalnim izborima 2013. godine, kada je osvojio ukupno 170.798 glasova, a Tomašević je na ovim izborima osvojio više od 190.000 glasova.

"To je trijumf platforme Možemo! jer su dobili bolji rezultat nego ikad iko u demokratskoj tradiciji u Zagrebu, to je za njih velika stvar, a od sutra postaje velika odgovornost. Vidjećemo ćemo kako će izdržati uspjeh, kako će s time izaći na kraj", rekao je za N1 zagrebački analitičar Žarko Puhovski.

"Za početak krenimo od onoga što je sigurno dobro - to je poraz HDZ-a", komentariše rezultate izbora u Splitu portal Index.hr. "Stranka koja decenijama davi državu svojom klijentelističkom mrežom prekrila je Split i Dalmaciju. Ako je Puljkova pobjeda korak prema njezinu paranju, treba je pozdraviti. HDZ je išao s lošim kandidatom."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG