Linkovi

Kritika američkog kongresmena hrvatskom premijeru Plenkoviću


Doug Lamborn, predsjedavajući Pododbora za strateške snage Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa, predsjedavao je raspravom o stavu strateških snaga za fiskalnu godinu 2024.
Doug Lamborn, predsjedavajući Pododbora za strateške snage Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa, predsjedavao je raspravom o stavu strateških snaga za fiskalnu godinu 2024.

"Hrvatsko nasljeđe korupcije dospjelo je u centar pažnje. Balkanska država blokira američke investicije, pretvara se u centar za pranje novca unutar Evropske unije i održava ruski uticaj u ekonomiji."

Lideri ekonomskih i pravosudnih reformi i aktivisti za borbu protiv korupcije u Sjedinjenim Državama i Evropi hvale američkog kongresmena Douga Lamborna koji je potpisao pismo upućeno hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću tražeći odgovore o blokiranim američkim investicijama, nasljeđu korupcije u toj balkanskoj zemlji, zloupotrebi sredstava američkih poreznih obveznika i zloćudnom uticaju Rusije. Hrvatska je nedavno stavljena na „Sivu listu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“ (FATF) Radne grupe za finansijsku akciju.

Kongresmenovo pismo upućeno je i američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu.

U pismu je kongresmen Lamborn izrazio zabrinutost zbog odluke hrvatske vlade da kupi vojnu opremu od Kine. Kongresmen tvrdio da bi takav potez potencijalno mogao naštetiti hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti i potkopati NATO savez.

U pismu su istaknuti rizici povezani sa poslovanjem sa kineskim kompanijama, posebno u sektoru odbrane. Kongresmen Lamborn naveo je kinesku povijest krađe intelektualnog vlasništva, prisilnog transfera tehnologije i kršenja ljudskih prava kao razloge zašto bi Hrvatska trebala preispitati svoju odluku.

Kongresmen je također naglasio važnost održavanja jakih transatlantskih odnosa između Sjedinjenih Država i Hrvatske. Pozvao je premijera Plenkovića da blisko surađuje s vladom SAD na identificiranju alternativnih dobavljača za vojnu opremu koja je potrebna Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković
Premijer Hrvatske, Andrej Plenković

Pored zabrinutosti za Kinu, kongresmen Lamborn je takođe pokrenuo pitanja vezana za uticaj Rusije u regionu. On je istakao da Rusija aktivno nastoji da potkopa NATO i proširi svoju sferu uticaja u istočnoj Evropi. Kongresmen je pozvao Hrvatsku da ostane na oprezu protiv ruske agresije i da blisko sarađuje sa saveznicima iz NATO-a kako bi se suprotstavili svim prijetnjama.

Američki porezni obveznici su ulili novac u hrvatsku infrastrukturu preko USAID-a, Svjetske banke, MMF-a, EBRD-a, a ipak je američkim privatnim investitorima onemogućeno ulaganje u Hrvatsku uz jednake uvjete, temeljene na vladavini prava. Dok američki porezni obveznici plaćaju popravak brodova američke mornarice u brodogradilištima Viktor Lenac i podsticanje ekonomije grada Rijeke, lokalni političari blokiraju privatna ulaganja SAD u isti grad. Hrvatska je stavljena na "sivu listu" Radne grupe za financijsko djelovanje (FATF) za pranje novca i finansiranje terorizma i jedina država članica EU na listi."

Sve u svemu, pismo kongresmena Lamborna odražava rastuću zabrinutost američkih kreatora politike u vezi s širenjem globalnog utjecaja Kine i njenim naporima da izazove Sjedinjene Države i njihove saveznike. U pismu se također naglašava važnost održavanja jakih saveza i partnerstava u suočavanju s ovim izazovima.

“Predsjednik SDP-a lijevog centra Milanović (Socijaldemokratska partija) nastavio je s proruskom politikom kao njegova prethodnica HDZ-ova bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Hrvatska demokratska zajednica). Dok su kaznene sankcije EU i SAD čvrsto bile na snazi, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović povela je visoko trgovačko izaslanstvo na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiju s iskazanom namjerom za razvoj bliže ekonomske saradnje u sektorima turizma, razvoja imovine, i energije, od koristi balkanskoj naciji. Grabar-Kitarović je tada zvanično pozvala Vladimira Putina da učestvuje na energetskoj konferenciji u Zagrebu, kojoj je tada prisustvovao Putinov dugogodišnji saradnik Nikolaj Petrovič Tokarev, koji je, prema američkom ministarstvu finansija, radio sa Putinom kao agent KGB-a. u Drezdenu 1980-ih. Nikolajeva kćerka posjeduje luksuzne nekretnine u Hrvatskoj. I Nikolaj Petrovič Tokarev i njegova ćerka Maja Nikolajevna Tokareva su sankcionisani od strane američke vlade.

U odgovoru na pismo, premijer Plenković je istakao privrženost Hrvatske NATO-u i njenom transatlantskom partnerstvu sa Sjedinjenim Državama. Napomenuo je i da je odluka Hrvatske o kupovini vojne opreme od Kine donesena u skladu s propisima EU i da nije imala za cilj štetiti nacionalnoj sigurnosti Hrvatske ili njenim odnosima s NATO-om.

Međutim, premijer je također izrazio spremnost da se uključi u dijalog s kongresmenom Lamborn i drugim američkim zvaničnicima kako bi se pozabavili svim zabrinutostima koje mogu imati. Ponovio je predanost Hrvatske održavanju snažnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u NATO-u.

U zaključku, pismo kongresmena Lamborna naglašava složene geopolitičke izazove s kojima se suočava Hrvatska i druge zemlje u regiji. Takođe naglašava važnost održavanja jakih saveza i partnerstava za rješavanje ovih izazova i osiguravanje regionalne stabilnosti i sigurnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG