Linkovi

Hrvatska ispunila kriterije za ulazak u Schengen


Fireworks light up the skies at the construction site of the Peljesac Bridge in Komarna, Croatia, Thursday, July 29, 2021. European Union-funded Peljesac Bridge in southern Croatia that has been built by a Chinese state-owned company.
Fireworks light up the skies at the construction site of the Peljesac Bridge in Komarna, Croatia, Thursday, July 29, 2021. European Union-funded Peljesac Bridge in southern Croatia that has been built by a Chinese state-owned company.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) su se složili da je Hrvastka ispunila sve uslove da postane članica Schengen zone. Ovo je saopštio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović na kraju sastanka Savjeta o pravosudnim i unutrašnjim pitanjima EU.

„Nakon što je to ranije učinila Evropska komisija, sada je i politički nivo - sve države članice, jednoglasno, potvrdile su da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za Schengensku zonu. Vrlo smo zadovoljni zbog toga. Iza toga stoji veliki rad uložen proteklih nekoliko godina“, izjavio je Božinović novinarima.

Prema riječima hrvatskog ministra unutrašnjih poslova, ovo političko zeleno svjetlo koje je dato u toku sastanka, omogućava da se krene u postupak ulaska Hrvatske u Schengen zonu.

Prije toga treba da se održi rasprava i glasanje u Evropskom parlamentu (EP), a ministar Božinović je izrazio nadu da će se procedure u EP okončati u toku francuskog predsjedavanja koje će trajati između prvog januara do 30. juna naredne godine.

Nakon glasanja u EP-u, pitanje se ponovo vraća u Savjet EU, na nivou ministara gdje se treba doneti konačna odluka o ukidanju graničnih kontrola.

Evropska komisija je 2019. godine potvrdila da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterijume da postane članica Schengen zone.

Za prijem jedne države u Schengen neophodna je saglasnost svih država članica EU. Hrvatska današnjom odlukom zaobilazi Rumuniju i Bugarsku koje su članice EU od 2007. godine, ali i dalje nisu ispunile sve kriterijume da bi postale članice evropske bezgranične zone.

Schengen je najveća bezgranična zona na svijetu. Broji 26 država članica od kojih četiri nisu punopravne članice EU, ali se smatraju pridruženim zemljama.

Država, koja želi biti dio Schengen prostora, mora biti u stanju da u potpunosti sprovede Schengenski zakonik, te u potpunosti kontroliše kopnenu, morsku i vazdušnu granicu EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG