Linkovi

Hrvatska dogovorila kupnju 89 rabljenih oklopnih vozila Bradley od SAD


Arhiv - Andrej Plenković
Arhiv - Andrej Plenković

Hrvatska je s Sjedinjenim državama postigla dogovor o nabavi 89 rabljenih borbenih oklopnih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i 5 za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u tvornici “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 mm i protuoklopne rakete. Radi se o modelu M2A2 ODS (“Operation Desert Storm”, hrv. “Operacija Pustinjska oluja”).

Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milijuna dolara, što znači da će Hrvatska vozila platiti 145,3 milijuna dolara.

“Vozila su dio programa suradnje SAD-a i RH iz 2017. godine, naše prve vlade. Pripremili smo razmjenu pisama da se formalizira okvir te donacije i suradnje, kako bi se ta vozila modernizirala i stavila u funkciju. Hrvatska je članstvom u NATO savezu preuzela obaveze da do 2026. formira srednju pješačku brigadu, što zahtijeva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku”, rekao je premijer Plenković na brifingu za novinare u Vladi.

On je podsjetio kako je prvotni dogovor bio 62 borbena vozila , 5 za obuku i 17 za rezervne dijelove, a nakon razgovora sa američkom stranom dogovoreno je da će sva 62 borbena vozila biti modernizirana, a u prvoj varijanti bilo je predviđeno da se modernizira svega 28.Također, povećan je udio američke donacije, a u hrvatskoj Vladi vjeruju da će “Đuro Đaković” nakon modernizacije ovih vozila steći kompetencije da postane servisni centar šireg spektra.

Ova je američka ponuda na stolu od 2017. godine, a istjecala je krajem ovog mjeseca. Unazad nekoliko mjeseci hrvatski predsjednik Zoran Milanović držao je pitanje nabave Bradleyja u javnosti, i u posebnom priopćenju nakon Plenkovićeve izjave o postignutom dogovoru s američkom stranom opisao je Plenkovićevo ponašanje u ovom postupku kao “kardinalni nemar”, a sebi pripisao dio zasluga za uspjeh dogovora.

M2 Bradley ili Bradley IFV je američko oklopno vozilo pješaštva s gusjeničnim pogonom kojeg proizvodi BAE Systems Land and Armaments (bivši United Defense). M2 Bradley čini tročlana posada sastavljena od zapovjednika, vozača i topnika te na bojno polje može prevesti šest ili sedam potpuno opremljenih vojnika (ovisno o inačici).

M2A2 ODS kojeg kupuje Hrvatska je poboljšana varijanta osnovnog modela M2A2 u nastala na temelju iskustava koje su američki vojnici stekli tijekom Zaljevskog rata 1991. godine. Glavna poboljšanja se odnose na laserski daljinomjer, taktički navigacijski sustav (koji uključuje precizni i lagani GPS prijemnik) te digitalni kompas. Kao dodatni sustav obrane ugrađene su i raketne protumjere. Unutarnji raspored je poboljšan dok je

vozaču dodan sustav termovizije. Promijenjena je konfiguracija sjedala u stražnjem dijelu vozila, a za vojnike je postavljen i grijač kako bi si mogli pripremiti gotovu hranu.

Hrvatska je u svibnju 2021. godine sklopila ugovor o kupnji 12 rabljenih višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale francuske proizvodnje, za 999 milijuna eura.

XS
SM
MD
LG