Linkovi

Hrvatska dobila zeleno svjetlo EK za ulazak u Šengen


Zastave EU ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu.
Zastave EU ispred sjedišta Evropske komisije u Briselu.

Hrvatska je ispunila potrebne uslove za ulazak u šengenski prostor, saopštila je Evropska komisija u utorak i pozvala Savjet EU da tu zemlju uključi u prostor u kome ne postoje unutrašnje granične kontrole.

"Evropska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016., da je Hrvatska preduzela mjere koje su potrebne da bi se obezbjedili potrebni uslovi za punu primjenu šengenskih pravila ie da su standardi ispunjeni", saopštila je Komisija.

EK dodaje da Hrvatska "treba da nastaviti da radi na primjeni svih tekućih aktivnosti, posebno upravljanje na spoljnim granicama kako bi obezbjedila da ti uslovi budu i dalje ispunjeni. Komisija takodje danas potvrđuje da Hrvatska nastavlja da ispunjavati obveze povezane sa šengenskim pravilima, koje je preuzela tokom pristupnih pregovora", dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude-Juncker pohvalio je napore Hrvatske na ispunjavanju svih uslova potrebnih da bi se ta zemlja pridružila Šengenu.

"Pohvaljujem Hrvatsku za njene napore i ustrajnost da ispuni sve potrebne uslove za pridruživanje Šengenu. Samo kroz očuvanje jedinstva i kroz zajedništvo možemo osigurati jači šengenski prostor. Dijeljenje postignuća Šengena mora biti naš zajednički cilj. I zato vjerujem da će zemlje članice preduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Šengena", rekao je Juncker, prenosi se u saopštenju.

Dimitris Avramopulos, komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, ocijenio je da je Šengen "jedno od najvećih i najosjetljivijih dostignuća evropskih integracija".

"Ali njegova snaga jako zavisi od njegove uključenosti - sada kada je Hrvatska poduzela mjere kako bi obezbjedila ispunjavanje potrebnih uslova, mi to moramo da prepoznamo. Jednom kada postane punopravna članica Šengena, doprinijet će daljem jačanju šengenskog prostora i obezbjediti da se spoljne granice EU bolje zaštite", rekao je Avramopulos.

Šengensku zonu čine Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Finska, Njemačka, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Španija, Švedska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija, kao i četiri pridružene zemlje koje nisu članice EU - Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn.

Građani koji žive u Šengenskoj zoni mogu da putuju slobodno kroz zemlje Zone, bez carinskih kontrola, što putovanja, rad i život čini lakšim, podsjeća se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG