Linkovi

Hrvatska će uskoro primiti američke detektore za otkrivanje radijacije


Hrvatska će uskoro primiti američke detektore za otkrivanje radijacije
Hrvatska će uskoro primiti američke detektore za otkrivanje radijacije

Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost potpisala memorandum o razumijevanju s hrvatskim ministarstvom financija, koji će joj omogućiti da pomogne u opremanju strateških točaka ulaza u Hrvatsku

Hrvatska i Sjedinjene Države potpisale su sporazum koji utire put za razmještanje američke tehnologije za otkrivanje radijacije u hrvatskim zračnim i morskim lukama, graničnim prijelazima i drugim točkama ulaska u zemlju, priopćila je američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost.

Američka nuklearna agencija, ogranak ministarstva energetike, navodi u priopćenju da je potpisala memorandum o razumijevanju s hrvatskim ministarstvom financija, koji će joj omogućiti da pomogne u opremanju strateških točaka ulaza u Hrvatsku, kao što su granični prijelazi, aerodromi i luke, novim sustavima za detekciju zračenja, te obučiti hrvatsku Carinsku upravu za uporabu i održavanje te opreme.

Suradnja će se ojačati sposobnosti Hrvatske za odvraćanje, otkrivanje i prekidanje nedozvoljene trgovine nuklearnim i radioaktivnim materijalom u regiji Balkana, ističe se u priopćenju.

"Ovaj ugovor s Hrvatskom najnoviji je primjer predanosti radu agencije s našim međunarodnim partnerima, kako bi se spriječilo teroriste da se domognu nuklearnih i radioloških materijala. Hrvatska je važan partner u sprječavanju širenja nuklearnog oružja i očekujemo daljnju suradnju s njom kako bi poboljšali sigurnost granica i borbu protiv nuklearnog terorizma ", rekao je Ken Baker, glavni pomoćnik ravnatelja američke Agencije za neširenje nuklearnog oružja.

Američka Nuklearna agencija se nada da će, u sklopu svog programa nazvanog Druga crta obrane uvesti sustave za otkrivanje radijacije na ukupno 650 lokacija u svijetu. Takva je tehnologija već postavljena na više od 300 lokacija u preko 40 zemalja diljem svijeta. Ova agencija također ističe da surađuje s Hrvatskom na jačanju njezinog izvoznog nadzora, kako bi se spriječio nezakonit transfer nuklearne tehnologije.

XS
SM
MD
LG