Linkovi

Hrvatska će uskoro primiti američke detektore za otkrivanje radijacije


Hrvatska će uskoro primiti američke detektore za otkrivanje radijacije

Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost potpisala memorandum o razumijevanju s hrvatskim ministarstvom financija, koji će joj omogućiti da pomogne u opremanju strateških točaka ulaza u Hrvatsku

Hrvatska i Sjedinjene Države potpisale su sporazum koji utire put za razmještanje američke tehnologije za otkrivanje radijacije u hrvatskim zračnim i morskim lukama, graničnim prijelazima i drugim točkama ulaska u zemlju, priopćila je američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost.

Američka nuklearna agencija, ogranak ministarstva energetike, navodi u priopćenju da je potpisala memorandum o razumijevanju s hrvatskim ministarstvom financija, koji će joj omogućiti da pomogne u opremanju strateških točaka ulaza u Hrvatsku, kao što su granični prijelazi, aerodromi i luke, novim sustavima za detekciju zračenja, te obučiti hrvatsku Carinsku upravu za uporabu i održavanje te opreme.

Suradnja će se ojačati sposobnosti Hrvatske za odvraćanje, otkrivanje i prekidanje nedozvoljene trgovine nuklearnim i radioaktivnim materijalom u regiji Balkana, ističe se u priopćenju.

"Ovaj ugovor s Hrvatskom najnoviji je primjer predanosti radu agencije s našim međunarodnim partnerima, kako bi se spriječilo teroriste da se domognu nuklearnih i radioloških materijala. Hrvatska je važan partner u sprječavanju širenja nuklearnog oružja i očekujemo daljnju suradnju s njom kako bi poboljšali sigurnost granica i borbu protiv nuklearnog terorizma ", rekao je Ken Baker, glavni pomoćnik ravnatelja američke Agencije za neširenje nuklearnog oružja.

Američka Nuklearna agencija se nada da će, u sklopu svog programa nazvanog Druga crta obrane uvesti sustave za otkrivanje radijacije na ukupno 650 lokacija u svijetu. Takva je tehnologija već postavljena na više od 300 lokacija u preko 40 zemalja diljem svijeta. Ova agencija također ističe da surađuje s Hrvatskom na jačanju njezinog izvoznog nadzora, kako bi se spriječio nezakonit transfer nuklearne tehnologije.

XS
SM
MD
LG