Linkovi

Predsjednik Ivo Josipović odaje počast bošnjačkim žrtvama u Ahmićima


U tome su selu snage Hrvatskog vijeća obrane 16. travnja 1993. likvidirale 116 bošnjačkih civila među kojima trideset dvije žene i jedanaestoro djece

Predsjednik Ivo Josipović otpočinje danas dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Danas će se u Sarajevu sastati s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine i održati govor u bosansko-hercegovačkom parlamentu. Kako se neslužbeno doznaje u predsjednikovu uredu, prvo obraćanje Ive Josipovića bosansko–hercegovačkim parlamentarcima danima je pažljivo pripremano i nosit će nekoliko važnih političkih poruka koje zagovaraju moderno, otvoreno društvo tolerancije i suradnje. Prvog dana posjeta sastat će se i s predstavnicima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Na područje Republike Srpske prilikom prvog posjeta Bosni i Hercegovini Josipović neće ići.

U četvrtak, drugog dana posjeta Josipović će posjetiti dva sela u srednjoj Bosni u općini Vitez te u njima odati počast žrtvama hrvatsko-bošnjačkog sukoba koji je kulminirao 1993. godine. U selu Ahmićima nekoliko kilometara istočno od Viteza, dan prije 17. obljetnice zločina odat će poštu bošnjačkim žrtvama ratnog zločina koje je počinila hrvatska strana. U tome su selu snage Hrvatskog vijeća obrane 16. travnja 1993. likvidirale 116 bošnjačkih civila među kojima trideset dvije žene i jedanaestoro djece. Spaljena je i džamija i mnoge kuće.

Za taj ratni zločin Haaški je sud osudio tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Daria Kordića na 25 godina zatvora, Maria Čerkeza na 15 godina, a zapovjednika operativne Zone Tihomira Blaškića na 9 godina zatvora. Neposredne počinitelje ovog ratnog zločina Tuđmanove tajne službe godinama su pod lažnim identitetom skrivale u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović bit će prvi hrvatski predsjednik koji će se pokloniti bošnjačkim žrtvama hrvatskih zločina u BIH. "Upravo zato što želim da loša povijest ostane iza nas, a što bolja budućnost nije moguća bez velikih simboličnih gesta, odlazim u Ahmiće. I politika Hrvatske bila je jedan od faktora stradanja ljudi u BiH“ - kazao je Josipović uoči posjeta BiH zagrebačkom Media Servisu. Najavio je da će u Ahmiće skupa s njim ići i predstavnici bosansko- hercegovačkih političkih stranaka te kardinal Vinko Puljić i efendija Mustafa Cerić.

Istog dana hrvatski će predsjednik obići Križančevo selo, tridesetak kilometara udaljeno od Ahmića u kojem su postrojbe Armije BIH pojačane pripadnicima inozemnih mudžahedina 8 mjeseci nakon zločina u Ahmićima, 22. prosinca 1993., likvidirale 74 hrvatska civila i ratna zarobljenika. Ubijeni su izvučeni tek mjesec dana nakon zločina. Dio njih pokopan je u masovnoj grobnici, a do danas su još uvijek neidentificirane 22 žrtve toga zločina.

U petak će Josipović posjetiti i Mostar i prelaskom preko Starog mosta simbolično demonstrirati privrženost jedinstvenom Mostaru.

XS
SM
MD
LG