Linkovi

Na Mirogoju obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta


Spomenik Mojsije, rad A. Augustinčića, na Mirogoju
Spomenik Mojsije, rad A. Augustinčića, na Mirogoju

Najviše državne dužnosnike koji su se došli pokloniti žrtvama holokausta na Mirogoju, predsjednik ŽOZ-a je podsjetio da preživjeli židovski logoraši ustaških logora - kojih je u Hrvatskoj 800 - nisu dobili nikakvu pomoć od hrvatske države

Na području koje je obuhvaćala Nezavisna Država Hrvatska 1940. živjelo je 39.000 Židova. Kraj drugog svjetskog rata na tome području doživjelo je samo 5000 njih. Ustaške vlasti samo u Auschwitz, deportirale pet tisuća Židova, a i na području NDH oformile su sabirno radne logore koji su postali logori smrti: Jasenovac, Staru Gradišku, Lepoglavu, Kerestinec, Jadovno, Slano, Kruščicu.

Jučer je na zagrebačkom groblju Mirogoj, kod spomenika Mojsiju, održana središnja komemoracija u povodu Jom hašoa, Svjetskog Dana sjećanja na žrtve holokausta. Osim predstavnika židovske zajednice u Hrvatskoj komemoraciji su prisustvovali i predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Josip Friščić, predstavnici srpske i romske zajednice u Hrvatskoj te članovi diplomatskog zbora.

Mirjana Radman, koja je kao dijete bila zatočena u logoru Jasenovac, a ustaške vlasti su joj ubile čak 27 članova obitelji, u kratkom je govoru kazala, da sjećanje na stradanje u holokaustu obavezuje na stvaranje boljeg svijeta kako se strahote holokausta nikada više ne bi ponovile.

Predsjednik Zagrebačke židovske općine i predsjednik koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, kazao je kako su Židovi u Hrvatskoj, oni koji su preživjeli holokaust, naučili sačuvati identitet i o njemu nastoje brinuti na najbolji mogući način. Najviše državne dužnosnike koji su se došli pokloniti žrtvama holokausta na Mirogoju, Kraus je međutim podsjetio da preživjeli Židovi logoraši ustaških logora, kojih je u Hrvatskoj na životu još 800, nisu dobili nikakvu pomoć od hrvatske države niti je hrvatska država ispravila materijalnu nepravdu učinjenu židovskoj zajednici. Zato je zatražio da 'Republika Hrvatska vrati svu imovinu koja nam pripada, a oduzeta nam je od ustaških i kasnijih komunističkih vlasti'. "Demokratska Hrvatska nije nam u 20 godina vratila ništa“ - rekao je Ognjen Kraus.

Na Mirogoju su čitana imena žrtva holokausta, upaljeno je šest svijeća njima u spomen, a molitvu su održali rabini Luciano Moše Prelević te Gregor Kurtović.

XS
SM
MD
LG