Linkovi

Hrišćanka u Pakistanu oslobođena smrtne kazne


Azija Bibi, hrišćanka osuđena za blasfemiju
Azija Bibi, hrišćanka osuđena za blasfemiju

Vrhovni sud u Pakistanu ukinuo je presudu jednoj hrišćanski koja je bila osuđena zbog blasfemije - za šta je zaprijećena smrtna kazna u pakistanskom zakonu. Ova odluka izazvala je proteste tvrdokornih islamista i povećala rizik od izbijanja nasilja.

U odluci Vrhovnog suda navodi se da je Azija Bibi oslobođena jer tužilaštvo nije dokazalo njenu krivicu.

Azija Bibi je uhapšena 2009. zbog optužbi za blasfemiju koje je iznijela žena za koju je Azija tada radila. Naime, ona je na sudu izjavila da se žestoko raspravljala sa ženom koja joj je bila poslodavac jer nije željela da pije vodu koju joj je donijela zato što je hriščanka.

Nekoliko dana kasnije, Aziju Bibi su prijavili policiji zato što je navodno proroka Muhameda nazivala pogrdnim imenima. Uslijedilo je suđenje, a na smrtnu kaznu je osuđena 2010. Blasfemija je osjetljivo pitanje u Pakistanu gdje su ljude zbog toga ubijali ili linčovali.

Protesti u Karačiju
Protesti u Karačiju

Nekoliko islamskih partija odbacilo je presudu Vrhovnog suda. Jedna od njih, Odbrana pakistanskog savjeta, najavila je da će uzeti stvar u svoje ruke i u saopštenju pozvala na ubistvo Azije Bibi.

"Ko god i gdje god dobije priliku treba da ubije blasfemičarku Aziju Bibi", navodi se u saopštenju ove stranke.

Obezbjeđenje u Islamabadu je pojačano nakon odluke Vrhovnog suda. U Islamabadu i Lahoreu demonstranti su napadali policiju i medije.

Aktivisti za ljudska prava, s druge strane, pozdravili su odluku o oslobađanju Azije Bibi i naveli da je pravda zadovoljena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG