Linkovi

HPV vakcina smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90%


Arhiv - Vakcinacija HPV vakcinom
Arhiv - Vakcinacija HPV vakcinom

Vakcina protiv humanog papilloma virusa (HPV) smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90%, navodi se u novoj studiji.

Cancer Research UK opisao je nalaze kao "historijske" i rekao da pokazuju da vakcina spašava živote, izvještava BBC.

Gotovo svi karcinomi grlića materice uzrokovani su virusima, a sada postoji nada da bi vakcinacija mogla gotovo eliminisati bolest.

Istraživači kažu da uspjeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati i mnogo manje testova brisa grlića materice.

Djevojčice se mogu vakcinisati u dobi od 11 do 13 godina, zavisno o tome gdje žive u Velikoj Britaniji. Vakcina se od 2019. godine nudi i dječacima.

Studija, objavljena u časopisu Lancet, analizira šta se dogodilo nakon što je vakcina uvedena za djevojčice u Engleskoj 2008. godine.

Te učenice su sada u 20-im godinama. Studija je pokazala smanjenje i predkanceroznih izraslina i smanjenja raka grlića materice u 87% slučajeva.

"Uticaj je ogroman", rekao je profesor Peter Sasieni, jedan od istraživača na King's College London.

Studija procjenjuje da je program HPV-a spriječio oko 450 karcinoma i 17.200 predkancerogenih stanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG