Linkovi

Hoyt Yee: Neki lideri u BiH djeluju direktno protiv bosanskog naroda


Hoyt Yee

Oduvijek smo vrlo jasno predstavljali poziciju Sjedinjenih Država kada je BiH u pitanju : mi stojimo iza BiH kako bi se udružila u Evropsku Uniju, kako bi ojačala ekonomiju, i otvorila radna mjesta. Isto tako ćemo se oduprijeti, i usprotiviti svakom nastojanju da se vuku potezi suprotni tim stajalištima. Jer, takvi potezi BiH vuku unatrag, ka podjelama i sukobu i nestabilnosti - ovo je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike rekao pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evro-Aziju, Hoyt Yee.

" Pozdravljamo i podržavamo izvjesni napredak koji je Bosna i Hercegovina napravila do sada u približavanju Evropskoj Uniji. To je napredak koji se zasniva na ekonomskim i društvenim reformama , uz kontinuiranu pomoć Unije i Sjedinjenih Država. Do sada je već svima jasno da ljudi u BiH, kao i u ostatku regiona, za sebe žele bolju budućnost. Medjutim, da bi se to ostvarilo, potrebna je puna provedba svih reformi - ekonomskih, političkih, i onih po pitanju sigurnosti. Potreban je napredak u nastavku integracija u Evropu, a za one koji su za to zainteresirani - integracija u Euro Atalantsku zajednicu, dakle priključivanje NATO savezu. Washington smatra da prioritet moraju biti one reforme koji služe trenutnim potrebama gradjana BiH. Dakle, reforme koji će državni aparat učiniti mnogo funkcionalnijim i efikasnijim, koje će obezbijediti veću stabilnost i sigurnost u zemlji, koje će otvoriti nove mogućnosti za mlade ljude, bilo da je u pitanju obrazovanje, zdravstveno osiguranje, ili posao. U tom smislu smatramo da lideri u BiH koji odvraćaju pažnju sa ovih reformi, koji pokušavaju promijeniti kurs kretanja zemlje, umjesto da doprinose sigurnosti ,stabilnosti i prosperitetu zemlje, lideri koji nastoje unijeti podjele, nastoje namjerno stvoriti probleme i prepreke procesima integracija BiH, bilo sa inozemstvom, ili unutar BiH, medju entitetima - dakle, ti lideri, mi smatramo, djeluju direktno protiv volje naroda, i protiv i napora želja medjunarodne zajednice da zemlja uspije.

Oduvijek smo vrlo jasno predstavljali poziciju Sjedinjenih Država kada je BiH u pitanju : mi stojimo iza BiH kako bi se udružila u Evropsku Uniju, kako bi ojačala ekonomiju, i otvorila radna mjesta. Isto tako ćemo se oduprijeti, i usprotiviti svakom nastojanju da se vuku potezi suprotni tim stajalištima. Jer, takvi potezi BiH vuku unatrag, ka podjelama i sukobu i nestabilnosti. U tom smislu ćemo pomoći institucijama BiH - policiji, pravosudju, medijima, gradjanskom društvu - da budu u mogućnosti držati odgovornima političare, da mogu skrenuti pažnju javnosti na nepravilnosti tih političara koji rade protiv interesa BiH.

Čuli smo ove sedmice i u obraćanju kandidata za novog državnog sekretara, gospodina Tillersona, da Sjedinjene Države smatraju da je izuzetno važno sve naše partnere , prijateljske države, držati odgovornima u pogledu onog što su prihvatili kao obaveze , što su obećali. Lideri Bosne i Hercegovine su svojevremeno potpisali Dejtonski sporazum , i dužni su poštovati Ustav BiH, i sve zakone zemlje. Zato, svako u BiH ko želi, ili pokušava izbjeći poštivanje Dejtonskog Ustava i zakona, mora odgovarati za to. Washington, kao garant Dejtonskog sporazuma, će pomoći institucijama BiH upravo da pozovu na odgovornost i onemoguće individue, političare koji štete BiH, tako da oni neće moći nastaviti sa nanošenjem takve štete zemlji" , zaključio je u intervjuu za Glas Amerike Hoyt Yee, pomoćnik američkog državnog sekretara.

Razgovarala: Milena Djurdjić

Komentari (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG