Linkovi

James Hooper: Bosna sve više klizi natrag


James Hooper
James Hooper

Bosna više ne može šepati za svima na osnovu dejtonskog sporazuma koji je donekle postao destruktivan za BiH, kaže za Glas Amerike veliki poznavalac balkanskih prilika, politički analitičar iz Washingtona James Hooper

James Hoopera, političkog analitičara iz Washington, smo prvo upitali, s obzirom na ne provodjenje reformi, i stalni politički zastoj u BIH, je li se Amerika zasitila možda bosanskog problema:

Mislim da se Amerika ne fokusira na Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko ja mislim da bi zaista trebala.Izgleda da je Bosna na putu nizbrdo. Bit ću kritičarn i reći ću da smatram da je državni sekretar napravila grešku: održala je lekciju BH političarima i posebno je kritizirala bosanske Srbe koji prijete otcjepljenjem, što, usput rečeno, mislim da je njihova velika greška. Dakle, pale su velike kritike, a to se sve dogadja u vrijeme dok je zapravo Evropska Unija ta koja treba da se pobrine za Bosnu, Sjedinjene Države sada imaju sekundarnu ulogu. Ako je iko zaslužio lekciju od gospodje Clinton, to je osoba koja je stajala pored nje, Catherine Ashton, jer je neuspjeh u Bosni njen.
Gospodja Clinton je imala 4 pune godine da pokuša raditi na Bosni , da im pomogne da se pokrenu naprijed, da se učini neki napredak. Ali, ruku na srce, svjedoci smo kako BiH klizi sve više nazad.Stoga ću reći da je donekle sramota za gospodju Clinton da je iskoristila ovo putovanje da tako pristupi Bosni.Na pitanje kakva budućnost, s obzirom na sve rečeno, čeka BiH, gospodin Hooper odgovara:

Ipak, usprkos svemu što sam rekao, mislim da BiH ima budućnost, da je zrela za kreativno razmišljanje, za inicijativu od strane EU i Sjedinjenih Država. Možda bi Sjedinjene Države trebale dijelom preuzeti vodjstvo i pomoći da se BiH pomakne dalje od dejtonske ere. Potencijalno Sjedinjene države imaju novog partnera u Srbiji; ja nisam siguran koliko je gospodja Clinton u Beogradu razgovarala o BiH, ali mi izgleda , s obzirom da je vlast u Beogradu izjavila da poštuje bosanski suverenitet i dejtonsko uredjenje,da bi se moglo raditi u partnerstvu s Beogradom da se riješi problem , da se s više strana pomogne BiH da krene naprijed i postane , da kažem, normalna država . Bosna više ne može šepati za svima na osnovu dejtonskog sporazuma koji je donekle postao destruktivan za BiH. Bosni je potrebno svježe razmišljanje, novi pristupi situaciji, koji bi omoguććio prevazilaženje dosadašnje politike iza koje je stajala , pogrešno, EU, dok se Amerika držala po strani. Ujedno vjerujem da u BiH ima mnogo onih koji bi objeručke prihvatili novi pristup i svježe ideje od strane Sjedinjenih Država kada je u pitanju razrješenje BH čvora, zaključuje gospodin Hooper.
XS
SM
MD
LG