Linkovi

Hongkong: Organizatori protesta predali peticije zemljama G 20


Protesti u Hong Kongu
Protesti u Hong Kongu

Organizatori protesta u Hongkongu zbog spornog nacrta zakona koji omogućava izručenje građana Kini, danas su obišli konzulate nekoliko zemalja Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) kako bi im skrenuli pažnju da o tom pitanju razgovaraju sa Pekingom na predstojećem samitu, prenosi AFP.

U bivšoj britanskoj koloniji nedjeljama traju protesti, a nasilje i policijska represija su navele lokalne vlasti da suspenduju proceduru usvajanja zakona.

Međutim, demonstranti nastavljaju proteste zahtijevajući da zakon bude u potpunosti povučen. Pored povlačenja zakona i ostavke šefice vlade Keri Lam, demonstranti traže oslobađanje osoba privedenih tokom protesta kao i istragu o policijskom nasilju.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem u narednih 50 godina, po formuli "jedna zemlja, dva sistema".

Međutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

Samit G 20 počinje u petak u japanskom gradu Osaki.

XS
SM
MD
LG