Linkovi

Policija u Hong Kongu uhapsila pet novinara prodemokratskog lista


Apple Daily novine na kiosku u Hong Kongu
Apple Daily novine na kiosku u Hong Kongu

Policija u Hong Kongu uhapsila je 17. juna pet novinara prodemokratskog lista Apple Daily među kojima i glavnog urednika Ryana Lawa tokom pretresa prostorija, pozivajući se na Zakon o nacionalnoj sigurnosti, piše AFP.

Novinari su uhapšeni zbog postojanja "dogovora sa nekom stranom zemljom u cilju ugrožavanja nacionalne sigurnosti", navela je policija.

Dodaje se da su uhapšene osobe na rukovodećim položajima u kompaniji Next Digital, matičnoj kompaniji Apple Dailyja.

Politička atmosfera u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, znatno se pogoršala poslije represije protiv demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj sigurnosti u kojem se navodi da samo "patriote" mogu vladati u Hong Kongu.

Zakon, koji predviđa i doživotnu kaznu, bavi se krivičnim djelima u vezi s secesijom, subverzijom, terorizmom, ali zbog nekih neodređenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG