Linkovi

Sedmoro aktivista osuđeno zbog učešća na demonstracijama u Hong Kongu


Suzavac na antivladinim protestima u Hong Kongu, decembar 2019.
Suzavac na antivladinim protestima u Hong Kongu, decembar 2019.

Sedmoro prodemokratskih aktivista iz Hong Konga osuđeno je zbog organizovanja i učešća na antivladinim demonstracijama 2019. Očekuje ih kazna do pet godina zatvora.

Osuđeni su i medijski tajkun Džimi Lai, koosnivač prodemokratskog lista Epl dej, 82-godišnji advokat Martin Li, jedan od osnivača Demokratske stranke, advokati Albert Ho i Margaret Ng, borac za radnička prava Li Ček-jan i bivši poslanici Cid Ho i Leung Kvok-hung.

Sedmoro aktivista uhapšeno je prošle godine zbog učešća na demonstacijama 18. avgusta 2019, koje su privukle više od milion ljudi. Na protestima je bilo nasilnih sukoba demonstranata i policije.

Protesti su izbili zbog kontroverznog zakona o izručenju optuženih za krivična djela Kini, a prerasli su u masovne demonstracije sa zahtjevima za većim slobodama Hong Konga.

Hong Kong je Velika Britanija predala Kini 1997.

Peking je, kao odgovor na demonstracije, uveo dodatne mjere usmjerene ka prodemokratskom pokretu u Hong Kongu, uključujući i novi Zakon o nacionalnoj bezbjednosti prema kojem svako ko je osumnjičen za terorizam, separatizam, subverziju ili saradnju sa stranim silama, može biti osuđen na doživotni zatvor.

Takođe, Kina je usvojila set zakona kojima se osigurava da na vlasti u Hong Kongu mogu da budu samo oni koji su lojalni Pekingu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG