Linkovi

Hong Kong: Demonstranti provalili u zgradu parlamenta


Sukob policije i demonstranata u Hong Kongu
Sukob policije i demonstranata u Hong Kongu

Stotine demonstranata u Hong Kongu upalo je u zgradu lokalnog parlamenta na 22. godišnjicu vraćanja tog grada pod upravu Kine. Njih više desetina polomilo je staklo na ulazu u zgradu.

Potom su stotine ušle u predvorje gdje su sprejem ispisivale poruke na zidovima.

U međuvremenu, Vlada je pozvala na momentalni prekid nasilja uz argument da je prestala da radi na zakonu o ekstradiciji i da će zbog toga biti automatski poništen u julu sljedeće godine.

Demonstranti su revoltirani i zbog zakona koji omogućuje ekstradiciju državljana Hong Konga Kini, koji je vlast usljed pritiska javnosti povukla iz procedure, ali ne i ukinula.

Policija je upozoravala okupljene da će upotrijebiti silu ukoliko probiju spoljnje staklene zidove. Nakon toga stiglo je i upozorenje da će biti priveden svako ko ošteti metalnu kapiju.

Protesti u Hong Kongu
Protesti u Hong Kongu

Do sada međutim policija nije upotrijebila silu protiv demonstranata koji su se opremili plastičnim kacigama, improvizovanim kartonskim štitovima i kišobranima – povlačeći se umjesto toga.

Međutim, u nekoliko navrata, korišteni su biber sprej i palice kako bi se masa zadržala tokom periodičnih sukoba.

Podsjetimo, tokom juna građani Hong Konga su protestovali zbog planova vlasti da usvoje kontroverzni zakon o koji bi omogućio izručenje u kontinentalnu Kinu.

Vlada se saglasila da ga suspenduje na neodređeno vreme. Protesti su međutim nastavljeni, uz zahtjev da se sa funcije povuče šefice uprave Hong Konga Keri Lam.

XS
SM
MD
LG