Linkovi

Hong Kong: Demonstranti provalili u zgradu parlamenta


Sukob policije i demonstranata u Hong Kongu
Sukob policije i demonstranata u Hong Kongu

Stotine demonstranata u Hong Kongu upalo je u zgradu lokalnog parlamenta na 22. godišnjicu vraćanja tog grada pod upravu Kine. Njih više desetina polomilo je staklo na ulazu u zgradu.

Potom su stotine ušle u predvorje gdje su sprejem ispisivale poruke na zidovima.

U međuvremenu, Vlada je pozvala na momentalni prekid nasilja uz argument da je prestala da radi na zakonu o ekstradiciji i da će zbog toga biti automatski poništen u julu sljedeće godine.

Demonstranti su revoltirani i zbog zakona koji omogućuje ekstradiciju državljana Hong Konga Kini, koji je vlast usljed pritiska javnosti povukla iz procedure, ali ne i ukinula.

Policija je upozoravala okupljene da će upotrijebiti silu ukoliko probiju spoljnje staklene zidove. Nakon toga stiglo je i upozorenje da će biti priveden svako ko ošteti metalnu kapiju.

Protesti u Hong Kongu
Protesti u Hong Kongu

Do sada međutim policija nije upotrijebila silu protiv demonstranata koji su se opremili plastičnim kacigama, improvizovanim kartonskim štitovima i kišobranima – povlačeći se umjesto toga.

Međutim, u nekoliko navrata, korišteni su biber sprej i palice kako bi se masa zadržala tokom periodičnih sukoba.

Podsjetimo, tokom juna građani Hong Konga su protestovali zbog planova vlasti da usvoje kontroverzni zakon o koji bi omogućio izručenje u kontinentalnu Kinu.

Vlada se saglasila da ga suspenduje na neodređeno vreme. Protesti su međutim nastavljeni, uz zahtjev da se sa funcije povuče šefice uprave Hong Konga Keri Lam.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG