Linkovi

Hongkonški prodemokratski list Apple Daily prestaje sa radom


Copies of the Apple Daily newspaper are seen at a newspaper stall after it looked set to close for good by Saturday following police raids and the arrest of executives in Hong Kong, China June 22, 2021. REUTERS/Tyrone Siu
Copies of the Apple Daily newspaper are seen at a newspaper stall after it looked set to close for good by Saturday following police raids and the arrest of executives in Hong Kong, China June 22, 2021. REUTERS/Tyrone Siu

Podijelite Odštampaj Honkonški prodemokratski list Apple Daily će se zatvoriti najkasnije do vikenda poslije hapšenja pet urednika i direktora i zamrzavanja 2,3 miliona dolara sredstava.

Prošle sedmice u kancelarijama redakcije izvršena je racija zbog navoda da je nekoliko izvještaja prekršilo kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

List je kritikovao hongkonško i kinesko rukovodstvo, a njegov osnivač Jimmy Lai već je u zatvoru zbog niza optužbi.

Rukovodstvo lista je saopštilo da je "s obzirom na bezbjednost članova osoblja" odlučilo "da prestane sa radom odmah nakon ponoći" – čime je izdanje od četvrtka ujedno i posljednje u štampanoj formi.

Takođe, digitalna verzija lista koji postoji 26 godina više se neće ažurirati poslije ponoći.

U zasebnom saopštenju izdavača Next Digital zahvalio se čitaocima na „lojalnoj podršci“, kao i novinarima, osoblju i oglašivačima.

Mark Simon, bliski savetnik Jimmy Laia, rekao je za BBC da je policija ranije u srijedu prekinula sastanak odbora i uhapsila jednog novinara.

„Već se zatvaramo da budemo iskreni, ali oni su se ipak morali pojaviti i izvršiti hapšenje“, rekao je. „(Policija je željela) da utiče na ishod sastanka odbora ... željeli su da se pobrinu da se (Apple Daily) brzo zatvori.“

Kasnije se ispostavilo da je 55-godišnjak, identifikovan kao kolumnista Apple Daily-ja, uhapšen zbog sumnje da je zavjerenik u dosluhu sa stranom zemljom ili stranim snagama, prenose lokalni mediji.

Prošlog četvrtka oko 500 policajaca pretreslo je redakciju, rekavši da su njeni izveštaji prekršili gradski kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

U brifingu za štampu nakon racije, policija je optužila novine da su objavile više od 30 članaka u kojima se zemlje pozivaju da uvedu sankcije Hongkongu i Kini od 2019. godine.

Policija je takođe uhapsila glavnog urednika i još četvoricu rukovodilaca u njihovim domovima i zamrznula imovinu u vlasništvu tri kompanije povezane sa kompanijom Apple Daily - Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited i AD Internet Limited.

Iz lista je tada saopšteno da ima novca da nastavi normalno poslovanje "nekoliko nedjelja".

Jimmy Lai, osnivač lista, trenutno je u zatvoru zbog niza optužbi, uključujući učešće u neovlašctenom okupljanju 2019. godine.

Medijski tajkun bio je jedan od najistaknutijih pristalica hongkonškog prodemokratskog pokreta.

U svom posljednjem intervjuu za BBC pre nego što je osuđen na zatvor, rekao je da neće popustiti zastrašivanju.

Politička atmosfera u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, znatno je pogoršana poslije gušenja demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj bezbjednosti u kojem se navodi da samo "patriote" mogu da vladaju u Hongkongu. Zakon, koji predviđa i doživotnu kaznu, odnosi se na krivična djela vezana za secesiju, subverziju, terorizam, ali zbog nekih neodređenih formulacija vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

Do sada je više od 100 ljudi uhapšeno pod zakonom o bezbjednosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG