Linkovi

Vojni veterani na ulicama


Q-Tara Henry
Q-Tara Henry

Na hiljade američkih vojnika su se vratili iz opasnih misija u Iraku i Afghanistanu , tek kako bi dio njih postao beskućnici po povratku. Organizacije koje pomažu veterane , kažu da neki završe na ulici ili u skloništima, nekoliko mjeseci po povratku s dužnosti.


Evo primjera bivšeg narednika Q Tare Henry , koja je služila u vojsci 11 godina, počevši ukratko nakon srednje škole. Odslužila je dvije ture u Iraku kao specijalista za kemikalije, što uključuje otkrivanje i eliminiranje kemijskih, bioloških i radioloških agenasa. No, postala je beskućnica ubrzo nakon povratka civilnom životu. Q Tara Henry objašnjava zašto:

Ako pravo iz srednje škole odete u vojsku, i tamo ste 11, 12 godina, povratak civilnom životu je totalni šok. Nisam znala kud da se okrenem.

Vladina administracija za veterane saopćava da je jedan od 4 beskućnika u Americi bivši vojnik, iako veterani čine samo 11 posto američkog društva. Mnoge povratnike iz rata, uključujući Q Taru, dočekuje visoka stopa nezaposlenosti.

U skloništu sam i još nisam našla posao. Kažu mi: prekvalificirana si, imaš previše iskustva, ili pak Ono što si radila u vojsci ne odgovara nam ovdje...Dakle, to što si 11 godina provela u vojsci , u civilnom svijetu ne znači ništa.

Tory Lyon je direktorica projekta Jericho, nevladine grupe koja pomažu veteranima da nadju novi posao. Ona kaže da ne postoji jedan odredjeni razlog za beskućništvo medju vojnim povratnicima, iako mnogi pate od post traumatskog stresa, depresije ili čak fizičke povrijede glave:

Obično je to cijeli niz problema , uključujući alkohol ili drogu, mentalni problemi, otudjenost od obitelji, ili pak nemogućnost zaposlenja., govori gospodja Lyon.


Dvije trećine fondova za projekat Jericho obezbjedjuje američka vlada, a jednu trećinu privatni donatori. Zahvaljujući toj grupi, Q Tara Henry trenutno pohadja satove kako bi dobila trening za neki novi posao. Direktorica Tory Lyon kaže da bi ministarstvo obrane moglo obezbijediti više informacija o vojnicima koji se razriješavaju dužnosti.

Mislim da bi fokus morao biti veći na obezbjedjivanju kuće za veterana, jer istina je, mnogo je teže oporavizti se ako nemaš toplo, sigurno mjesto za život.

Q Tara Henry trenutno živi u skloništu za beskućnike u New Yorku. Projekat Jericho joj pomaže obezbijediti i dom. medjutim, ministarstvo pitanja veterana kže da je više od 100 hiljada veterana na ulicama, ili u najboljem slučaju, skloništima.

XS
SM
MD
LG