Linkovi

Prvi utisak najvažniji i na tržištu nekretnina


Agenti stavljaju namještaj u prazne kuće za prodaju, kako bi one izgledale što atraktivnije
Agenti stavljaju namještaj u prazne kuće za prodaju, kako bi one izgledale što atraktivnije

Onima koji prodaju kuću se to isplati, pogotovo u doba kada se agenti sve više koriste virtualnim turama na internetu kako bi pokazali kuću koju prodaju.

Prvi utisak je obično najvažniji. To važi za međusobne odnose, ali i za nekretnine. Profesionalni agent koji namješta kuću kako bi ona atraktivnije izgledala za kupce je može pretvoriti u kuću snova, koja će tako privući potencijalne kupce čim uđu u nju.

Gloria Crowley pažljivo bira koje će komade namještaja i kućnih stvari prebaciti iz svog skladišta u kamion.

Mi biramo stvari za kuću za koje smatramo da će je pokazati u najboljem svjetlu. A onda uzmemo i neke dodatne predmete za svaki slučaj, kaže gospođa Crowley.

Prvi utisak najvažniji i na tržištu nekretnina
Prvi utisak najvažniji i na tržištu nekretnina

Ona namješta kuće. Ona naime ne priprema kuću za useljenje, njen posao je da unutrašnji izgled kuće učini atraktivnim, kako bi potencijalni kupci mogli steći dobar prvi utisak.

Prije 15 godina sam bila agent za nekretnine i sama sam namještala unutrašnjost kuća koje sam prodavala. Ispostavilo se da su se one prodavale brže i za više novca. Tada su me i drugi agenti pitali da počnem uređivati i za njih, tako da sada uglavnom radim unutrašnji dizajn kuća za prodaju, kaže Gloria Crowley.

Ova prazna kuća u Washington DC-u je za prodaju. Gloria i njen tim će je namjestiti da atraktivnije izgleda.

Odluke se stalno donose i mijenjaju, jer nešto što smatramo dobrim rješenjem se pokaže suprotno kada stavimo više stvari u sobu, tako da je to stalan proces.

Prvi utisak najvažniji i na tržištu nekretnina
Prvi utisak najvažniji i na tržištu nekretnina

Dizajnerka za unutrašnje prostore Jania Helm je dekorirala kuće kako bi dizajn odražavao ukus njenih klijenata. Prije tri godine je počela raditi sa Crowley, i kaže da uređivanje kuća kako bi se prodale zahtijeva suprotan pristup.

To zahtijeva da pogledate prostor i odlučite kako da ga najbolje namjestite kako bi on izgledao atraktivno za što širi krug potencijalnih kupaca, kaže Jania Helm.

Ne postoje statistike, ali Crowley kaže da je takvo namještanje kuća kako bi se one prodale postalo uobičajeno posljednjih godina, dok je tržište nekretninama postalo konkurentnije. Ona kaže da sada ima posla više nego ikada.


Ukoliko imate 10 kuća u istoj četvrti koje se prodaju i njih 9 ne izgledaju privlačno, a jedna izgleda, ona će biti ta koja će se prodati, kaže Gloria Crowley.

Nekima kućama ne treba mnogo izmjena, dok je nekima potrebno totalno renoviranje. Agentica Evelyn Mattar kaže da se to onima koji prodaju kuću isplati, pogotovo u doba kada se agenti sve više koriste virtualnim turama na internetu kako bi pokazali kuću koju prodaju.

Ukoliko na internetu vidite virutalnu turu i praznu kuću, to vam neće dati osjećaj pravih proporcija i načina življenja. Ukoliko kuća ne izgleda atraktivno, kupci neće pokazati zainteresiranost i neće ni doći da je vide, kaže gospođa Mattar.

Tako se prazna kuća može pretvoriti u dizajnerski raj. Leslie Heister je bila impresionirana kada je došla da vidi jednu kuću.

Izgleda veoma lijepo. Mislim da vam namještena kuća daje uvid u to kako bi ste i vi živjeli u njoj, kaže Leslie Heister.

Drugi potencijalni kupac John Young kaže da će obići još kuća prije nego da ponudu, ali zahvaljujući dobrom prvom utisku, ova će zasigurno biti na njegovoj listi.

XS
SM
MD
LG