Linkovi

Online obilježavanje godišnjice holokausta, u Austriji i Slovačkoj vakcinacija preživjelih


The gate of the Auschwitz I Nazi death camp in Oswiecim, Poland, Monday, Jan. 27, 2020.
The gate of the Auschwitz I Nazi death camp in Oswiecim, Poland, Monday, Jan. 27, 2020.

Institucije širom svijeta za srijedu, 27. januar, planiraju održavanje online događaja povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, javlja agencija Associated Press (AP).

Među njima su Memorijalni muzej Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, Yad Vashem u Izraelu i Memorijalni muzej holokausta u Washingtonu.

Predsjednici Izraela, Njemačke i Poljske su među zvaničnicima koji će održati govore ovim povodom, prenio je AP.

Online priroda ovogodišnjih komemoracija je u kontrastu sa prošlogodišnjom, kada je obilježeno 75 godina od oslobađanja Auschwitza velikim skupom na mjestu nekadašnjeg logora uz učešće preživjelih i nekoliko desetina evropskih lidera.

Stotine preživjelih u Austriji i Slovačkoj će u srijedu dobiti prvu dozu vakcine protiv bolesti koju izaziva korona virus.

„To im dugujemo“, rekla je Erika Jakubovits, organizatorica akcije vakcinacije iz Jevrejske zajednice u Beču. „Oni su pretrpjeli toliko trauma i čak su se osjećali nesigurnije tokom ove pandemije.”

Agencija AP navodi da se očekuje da će oko 400 Austrijanaca, mahom u osamdesetim i devedesetim godinama, koji su preživjeli holokaust biti 27. januara vakcinisano u najvećem bečkom centru za vakcinaciju koji je postavljen u kongresnom centru austrijske prijestolnice.

Jevrejska zajednica Bratislave u Slovačkoj takođe u srijedu vakciniše preživjele.

„Veoma, veoma smo zahvalni što se vakcinacije održavaju ovog simboličnog dana“, rekao je Thomas Stern, šef jevrejske zajednice u Bratislavi.

Oko 128 preživjelih trebalo je da u srijedu primi prvu dozu u jevrejskom zajednici Bratislave, a narednih dana još 330 širom zemlje.

Evropski jevrejski kongres procjenjuje da danas oko 20.000 preživjelih od holokausta još uvijek živi u Evropskoj uniji.

Izrael je saopštio uoči obilježavanja 27. januara da je oko 900 ljudi koji su preživjeli holokaust preminulo 2020. godine od posljedica bolesti koju izaziva korona virus.

Kako je saopštio je Centralni biro za statistiku Izraela, oko 5.300 preživjelih u masovnom ubistvu evropskih Jevreja koje su počinili nacisti i njihovi saradnici u Drugom svjetskom ratu bilo je zaraženo korona virusom prošle godine.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara – na dan kada su jedinice Crvene armije 1945. godine oslobodile nacistički logor Auschwitz u kojem je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno najmanje 1,1 milion ljudi.

Prema podacima memorijalnog centra Yad Vashem, tokom holokausta je ubijeno između pet i šest miliona Jevreja.

XS
SM
MD
LG