Linkovi

Hollywood u potrazi za glumcima s prirodnijim izgledom


Hollywood u potrazi za glumcima s prirodnijim izgledom
Hollywood u potrazi za glumcima s prirodnijim izgledom

Mnogi filmaši i odabiratelji glumaca za pojedine uloge u potrazi su za glumcima s prirodnijim izgledom za što tvrde da nije lak posao

Spomenite Hollywood, a većina ljudi pomisli na glamour - lijepe žene s glatkom puti i savršeno ravnim bijelim zubima, te muškarci s vitkim, atletskim tijelima. No, mnogo od toga je umjetno: umjetne grudi, lica ispeglana Botoxom, kolagenom povećane usne, te drugi kirurški poboljšani dijelovi tijela. No mnogi filmaši i odabiratelji glumaca za pojedine uloge u potrazi su za glumcima s prirodnijim izgledom, za sto tvrde da nije lak posao.

Mnogi glumci vjeruju da ako poboljšaju svoj izgled uz pomoć estetske kirurgije da će im to dati prednost na audicijama za filmske i TV uloge. Tony Nation predsjednik je organizacije Actors Connection, koja pomaže mladim glumcima i modelima da budu zapazeni i nadju posao. On kaže da primjećuje previše oslanjanja na plastične operacije.

"U Americi na tržištu ima vise glumaca nego ikad prije. Ima vise glumaca nego uloga, te je teško probiti se i dobiti priliku. Plastične su operacije gotovo vrsta društvenog pritiska, danas se sve da popraviti, tako da možete vidjeti žene u svojim tinejdžerskim i dvadesetim godinama s plastičnim operacijama. Mislim da je to jedan jako opasan način razmišljanja."

Trideset i dvije godine stara Cathryn Marlowe započela je svoju glumačku karijeru prije više od 10 godina, nastupivši u brojnim televizijskim serijama. Ona je također započela svoju drugu karijeru šminkerice.

"Ja nisam veliki zagovornik plastične kirurgije, ali ni nisam ni protiv toga. Poznajem glumice koje su imale operacije. Jedna moja prijateljica je imala malu izbočinu na nosu koja ju je smetala, nakon sto je to sredila, njezina je samouvjerenost skočila za 200 posto."

Međutim, kaže Marlowe, činjenica da su estetske operacije postale dostupne i pristupačne ne znači glumci moraju promijeniti svoje jedinstveni prirodni izgled.

"Mislim da s plastičnim operacijama otišlo toliko daleko da ima nekih koji vise i ne izgledaju kao ljudska bića. Kada je Sofija Loren prvi put došla u Ameriku, htjeli su joj operirati nos sto je ona odbila rekavši „Ja sam Talijanka. Ja sam rimski nos i izgledat cu glupo s malim nosom na mojem licu.“ A eto nju smatraju jednom od najvećih ljepotica Hollywooda svih vremena."

Dok mnogi glumci misle da ce plastična operacija poboljšati njihove šanse za dobivanje uloge, Marlowe sugerira da bi zapravo mogla škoditi, jer im daje umjetan, nestvaran izgled i ogranicava raspon uloga u kojima mogu izgledati vjerodostojno.

Direktor za odabir glumaca Keith Wolfe ne voli vidjeti glumce čija koža je ili previše zategnuta ili previse nabrekla kao rezultat operacije, kao ni to sto danas svi mladi glumci izgledaju isto.

"Podbuhle usne su najgore, no ako ti dodju u ured i ne primijetiš da su imali operaciju, to je onda u redu. U svakom slučaju ne želite da vam glumci izgledaju svi na isti kalup. Ako ste glumica, stvarno vam nije dobro otići plastičnom kirurgu, dati mu sliku poznate glumci i reci mu: 'Želim izgledati ovako.' To uopće ne pomaže, jer morate početi sa svojom prirodnim sobom i rasti iz toga. Nikada ne treba pokušavati kopirati nekog drugog, jer nikada ne možete biti ta osoba."

Nakon gotovo 20 godina u tom poslu, Wolfe kaže kako zna što je potrebno da se postane zvijezda. I to ne ovisi sve od izgleda.

"Mnogo je lijepih glumica došlo u moj ured. One su bile lijepe, ali nisu bile spremne, nisu naučile zanat. Dakle, prva stvar koju kažem glumcu jest da mora naučiti zanat i biti spreman iskoristiti svoju priliku kad je dobije."

Tony Nation iz udruge Actors Connections se s time slaze. On preporučuje mladim glumcima da se brinu o sebi i elegantno stare. Nation kaže da obzirom da sve više filmaša bira glumce prirodnijeg izgleda, glumci i glumica će postati oprezniji u vezi s plastičnim operacijama, ako im je cilj da prežive u tom poslu gdje vlada tako oštra konkurencija.

XS
SM
MD
LG