Linkovi

Hollywood ponovno otkrio čari grčke mitologije filmom "Sukob titana"


Hollywood ponovno otkrio čari grčke mitologije filmom "Sukob titana"
Hollywood ponovno otkrio čari grčke mitologije filmom "Sukob titana"

Perzej mora voditi bitku protiv čudovišta koja su poslali bogovi da spasi svoj grad-državu Argos od uništenja

Hollywood je ponovno otkrio čari grčke mitologije, sa svim njezinim nevjerojatnim stvorenjima, bogovima, mišićavim junacima s mačevima i štitovima, te herojskom borbom spašavanja čovječanstva, u novoj verziji filma „Sukob titana“, "Clash of the Titans".

Sa Zeusom i drugim bogovima koji vladaju s Olimpa, drevni bi svijet trebao biti miran i siguran. No, smrtnici su okrenuli leđa svojim tvorcima, odbivši štovati ih … ustvari, doživljavajući sebe same kao bogove. Takav neposluh, odbijanje da se glave povinu u zahvalnoj molitvi, na Olimpu nije naišlo na topao prijem.

Dok se navlače oblaci za titansku bitku, mladić imenom Perzej nađe se u njenom samom središtu. Ono što ne zna – ali će uskoro saznati! – jest da je on sam polu-bog: dijete majke smrtnice i boga … i to ne baš bilo kojeg boga.

Na Perzeju je sada da vodi bitku protiv čudovišta koja su poslali bogovi, te da spasi svoj grad-državu Argos od uništenja. U ovoj novoj verziji hit filma iz 1981. Perzeja glumi Sam Worthington, još svjež od uloge u „Avataru“, koja ga je učinila zvijezdom.

Redatelj Louis Leterrier se smatra obožavateljem originalne verzije filma, te kaže da je tražio savjet od 89-godišnjeg Raya Harryhausena, pionira specijalnih efekata koji je metodom stop-motion animacije unio život u mitološka stvorenja u verziji iz 1981. Sada su ona stvorenja digitalno, pomoću kompjutera.

Bez obzira na ovaj dah modernosti u filmu, njegove su teme umnogome vječne: nedjelo, osveta, odnos sina prema ocu, napuštenost. Kako kaže glavna zvijezda Sam Worthington, „Postoje stvari koje svi razumijemo, bez obzira događaju li se u svijetu antike ili tisuće godina u budućnosti.“

Naravno, uz životne dileme tu je i mnogo zabave – sve vrvi akcijom u kojoj glavni akteri jure okolo i bore se odjeveni u … ustvari mini suknjice.

Glumačka postava je impresivna: uz Worthingtona, tu su Liam Neeson kao Zeus, Ralph Fiennes kao njegov božanski brat Had, danski glumac Mads Mikkelsen kao Perzej brat po oružju Draco, Alexa Davalos kao Andromeda, te Gemma Atherton kao čuvarica Io. Glazbu za film je skladao Iranac rođen u Njemačkoj, Ramin Djawadi.

XS
SM
MD
LG