Linkovi

Hollywood je spreman za Oskare


Crveni sag je već postavljen za 83. Dodjelu nagrada Filmske akademije
Crveni sag je već postavljen za 83. Dodjelu nagrada Filmske akademije

Jeff Bridges: "Uz to što su prilika da se oda priznanje radu naših kolega, te nagrade su svojevrsne reklame za čitavu filmsku industriju. To je prilika za filmske stvaratelje i studije da kažu: dođite, pogledajte naš film!"

Sve je spremno za najveći događaj u čitavoj godini za holivudsku filmsku industriju – dodjelu nagrada Oskar. Ovogodišnja konkurencija za zlatne kipiće međusobno suprotstavlja – kao tri najjača kandidata – priču o britanskoj kraljevskoj obitelji, „The King's Speech,“ protiv priče o nastanku Facebooka, „The Social Network,“ i remakea klasičnog westerna „True Grit.“

Film „Kraljev govor“, temeljen na istinitoj priči o britanskom monarhu s problemom mucanja, priča je o prijateljstvu koje se razvije između čovjeka koji će postati George VI i njegovog terapeuta.

Film je nominiran za 12 oskara, uključujući za glavnog glumca Colina Firtha, sporednu žensku ulogu za Helenu Bonham Carter, sporednu mušku ulogu za Geoffreya Rusha, te za redatelja Toma Hoopera. Već je osvojio ključne nagrade Udruge filmskih glumaca i Udruge redatelja Amerike.

Međutim, Geoffrey Rush kaže da ne računa da će dobiti oskara: "Ako ga ne dobijem, to je čisto u redu. Obavili smo posao i napravili film na koji sam ja jako, jako ponosan."

„True Grit“ je remake westerna kojeg je svojedobno proslavio John Wayne, 1969. To je priča o djevojčici koja traga za ubojicom svog oca, a pritom joj pomaže okorjeli borac za zakon, imenom Rooster Cogburn, koga u novoj verziji glumi Jeff Bridges.

Bridges – koji je prošle godine bio nagrađen oskarom za glavnu mušku ulogu u filmu „Crazy Heart“ – i ove je godine kandidat za tog oskara. Njegova 14-godišnja partnerica iz filma Hailee Steinfeld, nominirana je za sporednu žensku ulogu.

Film „The Social Network,“ kronika meteorskog uspona internetskog fenomena Facebook, donosi nominaciju za najbolju gtlavnu mušku ulogu Jesseju Eisenbergu, koji glumi utemeljitelja Facebooka Marka Zuckerberga.

Natalie Portman je nominirana za najbolju glavnu žensku ulogu u psihološkom trileru „Crni labud“. Uz nju, su u istoj kategoriji nominirane Nicole Kidman za dramu „Rabbit Hole“ i Annette Benning za ulogu lezbijske majke u filmu „The Kids Are All Right“.

Christian Bale je nominiran za sporednu mušku ulogu u filmu „The Fighter,“ a njegove kolegice Amy Adams i Melissa Leo za sporedne ženske uloge u istom filmu.

Ovogodišnji kandidati za najbolji strani film dolaze iz Meksika, Grčke, Danske, Kanade i Alžira. Javier Bardem, koji glumi u meksičkom filmu „Biutiful“, nominiran je i za najbolju glavnu mušku ulogu.

Jeff Bridges kaže da su oskari važno pomagalo u stjecanju publiciteta za filmske autore i njihova ostvarenja: "Uz to što su prilika da se oda priznanje radu naših kolega, te nagrade su svojevrsne reklame za čitavu filmsku industriju. To je prilika za filmske stvaratelje i studije da kažu: dođite, pogledajte naš film!"

James Franco – i sam nominiran za najbolju mušku glavnu ulogu u filmu „127 sati“ – vodit će svečanost dodjele oskara zajedno s glumicom Anne Hathaway, koja je, s 28 godina, dosad najmlađa voditeljica te svečanosti.

XS
SM
MD
LG