Linkovi

SAD: Pametno kupiti „pametne“ spravice


Uz toliko mnogo proizvoda, uz toliko mnogo prodavaca, uz toliko mnogo mogućnosti koje suvremeni uređaji pružaju, uz toliko mnogo cijena.... kupcima zaista nije lako odabrati.

U periodu najintenzivnije praznično-kupovne sezone u Sjedinjenim Američkim Državama koja počinje ovih dana i trajaće do kraja godine, posljednje verzije tableta, pametnih mobilnih telefona, kamera i digitalnih foto-aparata, konzola za video-igre i mnogih drugih modernih spravica i napravica biće vrlo traženi proizvodi. Kupci će biti na teškom iskušenju da odaberu, i po cijenama koje će biti privlačne, znatno niže nego ranije, i po mugućnostima koje pruža proizvod za koji treba da se odluče. Izbor je, jednostavno rečeno, veći nego ikada ranije.

Brian Tong, urednik jedne specijalizirane web-stranice, ističe da su ove godine tablet-kompjuteri jedan od najtraženijih proizvoda. Sa početnom cijenom od 329 dolara Apple i-Pad Mini je u vrhu liste traženih, ali i skupljih. Najveći konkurent mu je Google-ov Nexus 7 sa početnom cijenom od 199 dolara.

„Nexus je po operativnoj snazi jači, ali i-Pad Mini ima dosta novih funkcija koje privlače potencijalne kupce“ - kaže Brian Tong i dodaje:

„Ako kupac želi tablet samo da bi čitao knjige ili pretraživao po internetu, zaista mu nije potreban skupi i-Pad Mini. Ali ako želi, mnogo, mnogo više i-Pad Mini i podrška koju je razvio Apple pružaju mnogo, mnogo više.“

Druga vrsta vrlo traženih spravica su pametne kamere. Oni koji ih imaju, ili će ih kupiti, snimke mogu vrlo brzo on-line poslati na sve strane.

„Svaki snimak na Facebook-u može se pojaviti za svega nekoliko sekundi“ - kaže Elman Chacon, prodavac u Best Buy.

Takođe vrlo tražene su i „streaming media boxes“ koje omogućavaju da na televizijskom ekranu budu gledani sadržaji sa popularnih internet-stranica, You Tube-a na primjer.

Svi spomenuti proizvodi, a i mnogi drugi, skoro da su nezamislivi bez bezičnih zvučnika, tako da i ta vrsta sprava i spravica ima sve više kupaca.

A sa sve popularnijom on-line kupovinom, mnogi kupci u prodavnice poput Best Buy-evih, dolaze da vide, da se infomišu, da probaju neke od proizvoda koje žele kupiti i onda kupuju on-line jer je tako uglavnom jeftnije.

Da bi ostali po cijenama komkuretni u Best Buy-u garantiraju takozvani „perfect match promise,“ ističe prodavac kaže Elman Chacon i objašnjava:

„Našim kupcima garantiramo jednakost, podudarnost cijene. Ako neko drugi isti proizvod prodaje po nižoj cijeni, mi ćemo našem kupcu vratiti razliku između naše i te niže cinene, ako to zatraži u roku od 30 dana.“

Uz toliko mnogo proizvoda, uz toliko mnogo prodavaca, uz toliko mnogo mogućnosti koje suvremeni uređaji pružaju, uz toliko mnogo cijena.... kupcima zaista nije lako odabrati.
XS
SM
MD
LG