Linkovi

Sacirbey: Dayton je završio rat, ali je Bosna zaslužila više!


Muhamed Sacirbe je bio ministar vanjskih poslova BiH u vrijeme pregovora u Daytonu

Muhamed Sacirbey je dobro poznavao Richarda Holbrooka, sa kojim je suradjivao još od 1992. kada je postao prvi ambasador BiH u Ujedinjenim narodima, a u vrijeme pregovora u Daytonu bio je ministar vanjskih poslova BiH. U telefonskom razgovoru gospodin Sacirbay je specijalno za Glas Amerike, iznio sjećanja na Holbrooka i Daytonski sporazum.

SACIRBAY: Zajedno smo radili u Daytonu, a radili smo i prije Daytona. Kada se radi o Daytonu mogu da kažem da je to za mene bio jedan od najgorih momenata u smislu sjećanja na rad gospodina Holbrooka. Mogu da kažem da sam na kraju bio dosta razočaran kako je to sve došlo do izraza u Daytonu.

I danas, kada se slavi život gospodina Holbrooka, sigurno je da se na nekom nivou treba sjećati pozitivno. Ipak, treba biti i fer prema ljudima u BiH, prema gradjanima BiH i cijeloj regiji, da kažemo da nije sve ni bijelo, a ni crno. I, rezultati tog posla, konsekevence tog posla i danas se znaju. Jedna, sigurno veoma pozitivna konsekvenca je da je rat završen. A, druga konsekvenca, koja je po meni veoma negativna, jeste da je Bosna i dalje žrtva nacionalizma, da kažemo jedne nove vrste aparthejda i fašizma.

Ne mislim da su poruke koje je Amerika ostavila u BiH kroz Dayton konzistentne sa američkim ili čak sa evropskim vrijednostima.

XS
SM
MD
LG