Linkovi

Umro Richard Holbrooke


Umro Richard Holbrooke
Umro Richard Holbrooke

Richard Holbrooke, američki diplomata veteran, ključni čovjek Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, specijalni izaslanik za Afghanistan i Pakistan, umro je večeras u bolnici George Washington, u glavnom gradu Sjedinjenih Drzava, u 69. godini života.

Gospodin Hobrooke je kolabirao u petak poslijepodne, tijekom sastanka s državnom tajnicom Hillary Clinton. Nakon hitnog prebacivanja u bolnicu podvrgnut je operaciji koja je trajala oko 20 sati. Druga operacija na prsnutoj arteriji obavljena je ponovno u nedjelju. Liječnici su sve pokušali da mu spasu život, ali nisu uspjeli i gospodin Holbrooke je podlegao u ponedjeljak, u ranim večernjim satima.

Američki predsjednik Barack Obama je za Richarda Holbrooke rekao da je ogromna ličnost američke vanjske politike.

Kada je državna tajnica Clinton saopćila da je gospodin Holbrooke u kritičnom stanju odmah su sa brojnih strana svijeta počele stizati želje za ozdravljenjem, a mežu onima koji su osobobno zvali da se informišu ostanju gospodina Holbrookea i da mu požele najbolje, bili su i afghanistanski predsjednik Hamid Karzai i predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari.

Gospodin Holbrooke je umro u predvečerje petnaeste godičnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je bio idejni tvorac.

XS
SM
MD
LG