Linkovi

Poznati holandski novinar bori se za život poslije atentata


ARHIVA - Holandski reporter Peter de Vris pred gostovanje u jednoj televizijskoj emisiji u Amsterdamu, 31. januara 2008.
ARHIVA - Holandski reporter Peter de Vris pred gostovanje u jednoj televizijskoj emisiji u Amsterdamu, 31. januara 2008.

Poznati holandski novinar Peter de Vris, koji je razotkrivao aktivnosti domaćeg podzemlja, bori se za život nakon što je upucan na ulici u Amsterdamu.

Policija je saopštila da je privedeno troje osumnjičenih, među kojima je potencijalno i napadač koji je pucao u novinara, ali nije navedeno više detalja.

"Teško je ranjen i bori se za život”, izjavila je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema na konferenciji za novinare. “On je heroj za sve nas. Rijedak hrabri novinar koji je neumorno tražio pravdu.”

Policija je zatvorila ulicu na kojoj je pucano u novinara i prikuplja video snimke, izjave svjedoka i forenzičarske dokaze.

De Vris je 2008. osvojio međunarodnu nagradu Emi zbog istrage nestanka tinejdžerke Natali Holovej na Arubi 2005.

Policijski kordon na ulici gde je pucano u novinara Petera de Vrisa, 6. jula 2021.
Policijski kordon na ulici gde je pucano u novinara Petera de Vrisa, 6. jula 2021.

Holandski premijer Mark Rute napad je nazvao “šokantnim i neshvatljivim. To je bio napad na jednog hrabrog novinara ali ujedno napad na slobodnu štampu koja je ključna za našu demokratiju. Molimo se da će preživjeti”, rekao je.

Holandska televizija RTL prenosi da je De Vris upravo izašao iz svog stana u centru Amsterdama kada ga je jedan od pet ispaljenih metaka pogodio u glavu.

64-godišnji De Vris je poznata ličnost u Holandiji, kao česti komentator u televizijskim programima o kriminalu i iskusni reporter sa izvorima kako u policiji tako i podzemlju. De Vris je poznat po istraživačkom radu na brojnim slučajevima, kao što je bilo praćenje otmice magnata industrije piva Fredija Hajnekena 1983.

Novinar je u prošlosti dobijao prijetnje kriminalaca u vezi sa nekoliko slučajeva.

2013, Vilem Holidir, koji je kidnapovao Fredija Hajnekena, osuđen je zbog prijetnji De Vrisu. Trenutno služi kaznu doživotne robije zbog umiješanosti u pet ubistava.

2019. Riduan Tagi, kome se trenutno sudi za ubistvo i krijumčarenje drogom, načinio je neobičan korak i javno demantovao izvještaje da je prijetio da će ubiti De Vrisa.

De Vris je bio savjetnik ali ne i advokat svjdoka države u slučaju protiv Tagija I njegovih saradnika, koji je idenitifkovan kao Nabil B. Njegov prethodni advokat je ubijen na ulici u Amsterdamu u septembru 2019.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG