Linkovi

Holandija blokirala izlazak 14 ruskih jahti iz zemlje


Civilna garda stoji pored jahte zvane Tango u Palma de Majorci, Španija, ponedeljak, 4. aprila 2022. Američki federalni agenti i španska civilna garda pretražuju jahtu u vlasništvu ruskog oligarha.
Civilna garda stoji pored jahte zvane Tango u Palma de Majorci, Španija, ponedeljak, 4. aprila 2022. Američki federalni agenti i španska civilna garda pretražuju jahtu u vlasništvu ruskog oligarha.

Holandske vlasti pooštrile su carinske mjere za 14 ruskih jahti, kojima je sada zabranjen izlazak iz Holandije, naveo je ministar spoljnih poslova te zemlje Vopke Hukstra u pismu parlamentu u srijedu, 6. aprila.

Prema njegovim riječima, u pitanju je 12 jahti u procesu izrade, uključujući superjahte duge više od 35 metara, te dvije jahte na tehničkom održavanju.

Plovila ne mogu da napuste Holandiju, niti mogu biti isporučena ili predata vlasnicima zbog sankcija Rusiji.

Holandska fondacija za radio-difuziju objavila je da carinske vlasti Holandije nastavljaju inspekcije, te da su u toku istrage o 15 proizvođača jahti i pet prodavaca.

Izgradnja jahti je značajna industrija u Holandiji, sa evidencijom privredne komore koja pokazuje da su veliki graditelji Heesen, Feadship, Damen Shipiards i Oceanco ostvarili kombinovanu prodaju od oko 1,5 milijardi eura u 2020, podsjeća agencija Reuters.

U pismu od srijede se navodi da, iako nijedna "superjahta" nije usidrena na holandskim teritorijama, uključujući karipska ostrva poput Sent Martena, 12 jahti u izgradnji za ruske vlasnike "u ovom trenutku ne mogu biti isporučene zbog trenutnih izvoznih mjera" i da se njihove vlasničke strukture istražuju.

U martu su dva ruska člana nadzornog odbora Heesen Iachts podnijela ostavku. Heesen je u vlasništvu Morcell Ltd. sa Kipra milijardera i predsjednika Lukoila Vagita Alekperova, koji se ne nalazi na listama sankcija.

Druge dvije jahte koje se navode u pismu koje ne mogu da isplove iz Holandije bile su u zemlji na održavanju, navodi se u saopštenju: „Za jednu od ovih jahti ispituje se odnos sa osobom koja se nalazi na listi evropskih sankcija.“

Pismo je također uključivalo ažuriranje finansijske imovine, u kojem se navodi da je zamrznuto 516 miliona eura imovine i 155 miliona eura transakcija, što je neznatno više u odnosu na prošlu nedjelju.

Vlada procjenjuje da se 27 milijardi eura ruske imovine nalazi na računima kompanija registrovanih u Holandiji, od čega oko 20 milijardi eura drže fiktivne kompanije sa malim fizičkim prisustvom u zemlji.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, nakon čega su SAD, EU i Velika Britanija uvele snažne sankcije Moskvi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG