Linkovi

Hoće li se predsjednik Obama sada više okrenuti vanjskoj politici?


Predsjednik Barack Obama telefonski je čestitao Johnu Boehneru, čelniku republikanaca u Zastupničkom domu
Predsjednik Barack Obama telefonski je čestitao Johnu Boehneru, čelniku republikanaca u Zastupničkom domu

Analitičari financijske scene kažu da ih više zanima ponašanje američkih Federalnih rezervi, središnje banke, nego američkih stranaka.

Iako sinoćnja pobjeda Republikanske stranke na izborima za Kongres vjerojatno neće donijeti neke bitne promjene u američkoj vanjskoj politici, ljude u inozemstvu vrlo zanima kakvi će biti odnosi između predsjednika Obame i republikanske većine u Zastupničkom domu. Reakcije iz svijeta prikupila je Jennifer Glasse koja nam se javila iz Londona.

Iako prosječni Britanac nije u tančine pratio američke izbore, ipak svima je jasno da promjene u Americi utječu i na inozemstvo. Tony Hazell, po zanimaju knjigovođa, kaže da ga poraz Obaminih demokrata nije iznenadio. 'Sada će Obami biti znatno teže' – kaže ovaj Londončanin. Njegov kolega Ryan McNamara kaže nam pak da je 'Amerika i dalje dominantna zemlja u svijetu', tako da 'što god se u njoj događa, ima utjecaja i na druge zemlje'.

Burze u Londonu i Frankfurtu inače nisu reagirale na pobjedu američkih republikanaca. Oliver Roth, koji radi na burzi u Frankfurtu, smatra da je nova većina na Capitol Hillu možda dobra vijest: "U ekonomskom smislu, za Wall Street je ovo dobro. Financijski je sektor koncentriran na ono što se događa na kratke staze, a voli da je poslovna situacija stabilna i sigurna."

Analitičari financijske scene kažu da ih više zanima ponašanje američkih federalnih rezervi, središnje banke, nego američkih stranaka. Dana Allin koji radi u londonskom Institutu za strateška istraživanja kaže da će se sada Obamina administracija možda više orijentirati na vanjsku politiku: "Moguće je da će se predsjednik Obama sada više koncentrirati na međunarodne odnose, zbog toga što je njegova stranka izgubila u Kongresu. Međutim, ne mislim da će Obama bilo gdje biti jako uspješan."

Dana Allin kaže da je sada manje izvjesna ratifikacija novog američko-ruskog sporazuma o smanjenju nuklearnih arsenala, zbog toga što su ga republikanci već kritizirali, jer navodno slabi američku protu-raketnu zaštitu. Što se tiče Irana, kaže on, Obama će možda popustiti republikancima. "Bit će vjerojatno manje fleksibilan u vezi iranskog nuklearnog programa. Jer, ako dođe do nekog kompromisa s Iranom, o ublažavanju sadašnjih sankcija odlučivat će Kongres. A republikanci u Kongresu prema Iranu imaju oštriji stav od sadašnjeg službenog stava" - kaže Dana Allin.

Izraelska vlada pak smatra da će Washington nastaviti s mirovnim naporima na Srednjem istoku. Međutim, kako je rekao Danny Danon iz vladajuće stranke Likud, američki su glasači predsjedniku Obami poslali jasnu poruku: "Trebao bi odustati od svojih pogleda u vezi s Jeruzalemom. Trebao bi prestati vršiti pritisak na Izrael. Nadam se da će predsjednik sada shvatiti da Izraelu ne može nametnuti svoj plan o miru."

Kada je u travnju prošle godine predsjednik Obama posjetio Europu, kao da se očekivalo da će on, sam, 'promijeniti svijet'. U ovom trenutku, svijet najviše zanima hoće li se – nakon izbornog poraza - predsjednik Obama 'uopće okrenuti svijetu', ili će se ponovno najviše posvetiti problemima svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG