Linkovi

Hoće li Hamidu Karzaiju biti teže ili lakše nakon što je ubijen njegov polubrat?


Ahmad Wali Karzai
Ahmad Wali Karzai

Larry Goodson: "Bez obzira na lošu reputaciju – jer o njemu se svašta govorilo – Wali Karzai je znao kako pobijediti na izborima, iako je Kandahar centar otpora središnjoj vlasti."

Nasilna smrt Ahmada Walija Karzaija – guvernera afganistanske pokrajine Kandahar – oslabila je položaj njegova polubrata, predsjednika Afganistana Hamida Karzaija. O tome su s Garyjem Thomasom razgovarali jedan dužnosnik NATO saveza i jedan američki vojni analitičar.

Ahmada Walija Karzaija ubio je početkom ovog tjedna njegov tjelohranitelj. Ovaj političar bio je – slažu se stručnjaci – mnogo više od provincijskog guvernera. Ahmad Wali Karzai imao je politički i ekonomski utjecaj na nacionalnu scenu – jer je njegova moć bila ujedno i moć njegova polubrata, predsjednika države Hamida Karzaija.

Zbog toga je ubojstvo Ahmada Karzaija težak udarac za Hamida Karzaija – kaže veleposlanik Simon Gass, visoki dužnosnik misije NATO saveza u Afganistanu: "On je bio očito vrlo utjecajan političar, pogotovo u lokalnoj politici u pokrajini Kandahar. Uz to, on je i brat predsjednika države, tako da je to udarac i na osobnoj razini. Njegov će nestanak otvoriti dosta prostora na političkoj sceni Kandahara. Ali, predsjednik tamo ima i dosta drugih pristaša, tako da mislim da će lako obnoviti svoj utjecaj."

Larry Goodson s Ratnog koledža američke kopnene vojske ipak smatra da će Ahmad Wali Karzai nedostajati – on je naime bio vrlo efikasan u mobilizaciji lokalnog paštunskog stanovništva na izborima, a u korist svog brata, predsjednika države. "Bez obzira na lošu reputaciju – jer o njemu se svašta govorilo – Wali Karzai je znao kako pobijediti na izborima, iako je Kandahar centar otpora središnjoj vlasti. Sada je to prošlost" - kaže Larry Goodson.

On dodaje da smrt Ahmada Walija Karzai komplicira položaj predsjednika države koji bi – prema ustavu – trebao napustiti predsjedničku dužnost nakon dva mandata, 2014. godine. Tada se iz Afganistana trebaju povući i američke snage. Međutim, kaže Larry Goodson – Hamid Karzai bi želio ostati predsjednik i nakon 2014. Sada – bez utjecajnog polubrata – to će biti teže.

No, s druge strane, možda će Hamidu Karzaiju sada biti i nešto lakše. Naime, njegov je polubrat bio simbol korupcije. Zapad ga je često kritizirao – jer, kako je rekao jedan neimenovani zapadni diplomat – smatralo ga se 'kriminalcem, krijumčarom droge, lopovom i nasilnikom'.

Bez obzira što je Wali Karzai bio, Larry Goodson kaže da će u provinciji Kandahar situacija sada biti još teža: "Doći će do borbe za vlast, u koju će se umiješati i talibani. Vjerojatno će biti dosta krvi. Uz to, situacija će pogodovati još većoj korupciji. U svakom slučaju bit će gore nego sada."

Talibani su objavili da su oni ubili Ahmada Walija Karzaija. Veleposlanik Simon Gass smatra međutim da je atentat – ako su ga zaista izveli talibani – više znak njihove frustracije nego moći. "Oni sada napadaju lokalne političare. Mislim da im je to kontra-produktivna taktika. Prvo, zato što je očito da na bojištu talibani imaju jako malo uspjeha, pa moraju pribjegavati atentatima. Drugo, oni više nisu u stanju izvoditi spektakularne napade na gradove" - objašnjava Simon Gass.

Većina američkih pojačanja, koja su u Afganistan došla 2009., nalaze se upravo u pokrajini Kandahar. I Simon Gass i Larry Goodson zabrinuti su da bi se snage NATO saveza mogle naći usred lokalne borbe za vlast – između raznih afganistanskih frakcija.

XS
SM
MD
LG