Linkovi

Hoće li građani Kalifornije izglasati legalizaciju marijuane za rekreativnu upotrebu?


Neonski znak oglašava dobavljača medicinske marijuane u četvrti Sherman Oaks u Los Angelesu
Neonski znak oglašava dobavljača medicinske marijuane u četvrti Sherman Oaks u Los Angelesu

Kalifornijski glasači sada moraju odlučiti žele li da ona bude legalizirana i da se manja količina, do 28 grama, koju bi slobodno, bez liječničkog zahtjeva, mogle posjedovati osobe starije od 21 godinu, oporezuje

Kalifornija je 1996. godine postala prva savezna drzava koja je legalizirala koristenje marijuane u medicinske svrhe. Njen je primjer slijedilo jos trinaest drugih drzava i Washington, D. C. Na referendumu u studenom, gradjani Kalifornije ce odlucivati o “Prijedlogu 19” za legalizaciju marijuane za rekreativnu upotrebu i bude li mjera prihvacena, Kalifornija ce opet biti prva. No, marijuana je prema saveznom zakonu zabranjena i ako je Kalifornija legalizira, to ce je dovesti u jos vecu koliziju sa saveznim vlastima.

Marijuana je u Kaliforniji siroko dostupna; svaki registrirani pacijent moze je, uz lijecnicki recept i za gotovo svaku bolest, dobiti na za to odredjenim mjestima, posebnim zadrugama i klinikama.

Kalifornijski glasaci sada moraju odluciti zele li da ona bude legalizirana i da se manja kolicina, do 28 grama, koju bi slobodno, bez lijecnickog zahtjeva, mogle posjedovati osobe starije od 21 godinu, oporezuje. Dale Sky Jones, glasnogovornica kampanje za Prijedlog 19, kaze:

"To bi dekriminaliziralo posjedovanje manje kolicine marijuane i u isto vrijeme stvorilo mogucnost kontrole, oporezivanja i reguliranja."

U Oaklandu, marijuana je velika industrija. Jedan privatni centar izdaje clanske iskaznice i svojim clanovima prodaje, kako to vlasnik Chad Gikmore kaze, sve sto je potrebno za uzivanje trave.

"Sve sto je za i sve sto je proizvedeno od trave – od majica do sampona koji se proizvodi na bazi konoplje. Lule za pusenje marijuane, obicne, vodene."

U Oaklandu se nalazi i Oaksterdam University, skola u kojoj se uci kako uzgajati marijuanu, voditi kliniku, a njeno je ime sastavljeno od imena tog grada i na marijuanu tolerantnog Amsterdama. Salwa Ibrahim kaze da skola privlaci studente is svih krajeva svijeta:

"Dolaze iz Irana, Japana, sa Filipina, iz Gvatemale, Kostarike, Rusije... dolaze nam sa svih strana."

Osamnaestogodisnji student Jesus Hernandez, iz Alamede, u Kaliforniji, vidi u marijuani rastuci biznis:

"Namjeravam se ukljuciti u industriju, zaraditi sto je moguce vise, maksimalno iskoristiti priliku."

Nadu u sirenje industrije gaje i u Gradskoj vijecnici Oaklanda. U srpnju, gradsko je vijece odobrilo cetiri gradske lokacije – industrijska skladista – za uzgoj marijuane. To ce pomoci lokalnom gospodarstvu i povecati prihode kroz oporezivanje, kaze clanica vijeca Jean Quan:

"Ili cemo medicinsku marijuanu proizvoditi ovdje, na Zapadnoj obali, ili ce je jednog dana, kad ona bude legalna, proizvoditi duhanska industrija na mjestima kao sto je Virginia. U medjuvremenu, interes je velik i odlucili smo izdati dozvole cetvorici proizvodjaca. Podneseno je preko stotinu ponuda, neke s prijedlogom partnerstva s velikim farmaceutskim kompanijama i proizvodjacima."

Protivljenja marijuani u Oaklandu je malo, ali glasaci Kalifornije su, kako pokazuju ankete, podijeljeni po pitanju prijedloga 19. Pete Dunbar, sef policije u mjestu Pleasant Hill, kaze: marijuana je zabranjena prema saveznom zakonu i Pleasant Hill ne dozvoljava marijuana klinike.

"Oakland u tome vidi neku vrstu izlaska iz proracunskog deficita, ali ja mislim da je prodaja marijuane zalosno rijesenje proracunskog problema."

Ni svi detalji postojeceg zakona nisu jasni i o njima se jos uvijek vodi raspra, a nova bi mjera, bude li na referendumu prihvacena, donijela novih nejasnoca. Kriticari kazu da klinike zaobilaze postojeci zakon Kalifornije time sto prodaju marijuanu – zakon izricito kaze da pacijenti moraju sami uzgajati marijuanu ili je nabavljati preko zadruga, a ne prodavati je.

Industrijske lokacije poput onih u Oaklandu vjerojatno ce biti izazovi zakonu. Veliki broj policijskih duznosnika trazi od saveznih vlasti sudsko pobijanje Prijedloga 19, ukoliko ta mjera bude na referendumu prihvacena.

XS
SM
MD
LG