Linkovi

Hoće li 'financijsko opismenjavanje' spriječiti sljedeću krizu na tržištu nekretnina?


Hoće li 'financijsko opismenjavanje' spriječiti sljedeću krizu na tržištu nekretnina?
Hoće li 'financijsko opismenjavanje' spriječiti sljedeću krizu na tržištu nekretnina?

Benjamin Todd Jealous: "Nećemo samo educirati ljude koji uzimaju zajmove, već i ljude koji rade u bankovnom sektoru. Ovo posljednje vrlo je važno. Jer, neke stvari na planu rasne diskriminacije stalno se ponavljaju. Sada – u slučaju banaka. To mora prestati."

Amerika se oporavlja od krize na tržištu nekretnina. Ta je kriza djelomično bila posljedica činjenice što su milijuni Amerikanaca skromne platežne moći uzeli stambene zajmove po razmjerno nepovoljnim uvjetima – koje potom nisu bili u stanju otplaćivati. A na takav su zajam, tvrde kritičari bankovnog sektora, često bili 'namamljeni' – i to od strane banaka i prodavača nekretnina. 'Žrtve' su često bili Amerikanci afričkog podrijetla. Jedna njihova udruga sada surađuje s jednom od najvećih banaka u zemlji – kako bi se problem riješio.

Avery Salkey jedna je od dva milijuna Amerikanaca kojima je sudskom odlukom oduzeta kuća – zbog neplaćanja stambenog zajma. Kaže da je kriza počela kada ju je njezin 'broker' uvjerio da treba refinancirati svoj zajam, po kamati od 13 posto: "Oni vam daju zajam za koji znaju da ga nećete moći otplaćivati. A kada se to zaista i dogodi, onda odbijaju bilo kakvu suradnju, kako bi se problem riješio."

Sudske ovrhe i deložacije iz kuće ili stana posebno su pogodile američke crnce. To je navelo organizaciju NAACP – najveću crnačku udrugu za građanska prava – i banku Wells Fargo da u Washingtonu otvore zajednički 'centar za financijsko opismenjavanje'. Cilj je informirati buduće kućevlasnike, pomoći postojećima te popraviti odnose između banaka i ove manjinske grupe.

O ovoj inicijativi direktor NAACP-ja Benjamin Todd Jealous kaže: "Nećemo samo educirati ljude koji uzimaju zajmove, već i ljude koji rade u bankovnom sektoru. Ovo posljednje vrlo je važno. Jer, neke stvari na planu rasne diskriminacije stalno se ponavljaju. Sada – u slučaju banaka. To mora prestati."

Organizacija NAACP zaprijetila je banci Wells Fargo parnicom, zbog navodnog zelenaškog posuđivanja. No, od parnice je odustala kada je Wells Fargo obećao da će inicirati program u sklopu kojeg bi crncima bili odobravani – kako je rečeno – 'kvalitetni, fer zajmovi'. Jedan od zamjenika direktora Wells Farga Jon Campbell - koji u banci vodi Odjel za društvenu odgovornost – o tome kaže: "Nije pravedno da nam cilj bude samo prodati kuću. Cilj je da čovjek i ostane u toj kući ili stanu. Nadamo se da ćemo ovakvom suradnjom to i postići."

Organizacije za zaštitu potrošača ponekad upozoravaju da se mnogim crncima odobravaju zajmove jedino s visokim kamatama. Georgette Dixon iz banke Wells Fargo kaže da će centar za financijsko opismenjavanje informirati buduće kućevlasnike kako da se odupru takvoj taktici: "Želimo da u suradnji sa lokalnim zajednicama informiramo ljude o tome što znači imati dobar kreditni rejting, kako se kupuje kuća ili stan, kako se vode kućne financije."

Pravna organizacija Lawyers Committee for Human Rights upozorava na rasnu diskriminaciju u odobravanju stambenih zajmova. Ova je organizacija u posljednje dvije godine primila nekih 12 tisuća prijava o takvoj praksi. Analitičari tržišta nekretnina nadaju da će zajednička inicijativa jedne od najvećih američkih banaka i najstarije crnačke udruge za građanska prava vjerojatno pomoći u dugoročnom rješavanju ovog problema.

XS
SM
MD
LG