Linkovi

Hoće li Trump otvoriti dosijee o ubistvu Kennedya?


Limuzina Johna Kennedyja u Dallasu, Texas
Limuzina Johna Kennedyja u Dallasu, Texas

Posljednja serija dokumenata o ubistvu predsjednika Johna Kennedya 1963. godine, koja bi trebalo da bude objavljena tokom dana, mogla bi da baci novo svjetlo na slučaj koji decenijama intrigira javnost i stručnjake.

Predsjednik Kennedy je ubijen dok se vozio kroz Dallas u Texasu sa suprugom Jackie 22. novembra 1963. godine.

Lee Harvey Oswald, koji je prebjegao iz Sovjetskog saveza, optužen je za ubistvo Kennedya. Dva dana kasnije, Oswalda je ubio vlasnik noćnog kluba Jack Ruby. I taj događaj je podstakao strahove o da je možda reč o zavjeri.

Predsjednik Donald Trump najavio je na Twitteru da će odobriti objavljivanje posljednje serije povjerljivih dosijea o ubistvu Kennedya. Objavljivanje tih dokumenata moglo bi da baci novo svetlo na slučaj, kaže stručnjak Larry Sabato.

“To će biti značajan momenat jer će, poslije skoro 54 godine, oni koji istražuju slučaj imati sve informacije koje je do sad imala vlada i moći će ponovo da razmotre ubistvo Kennedija.”

Sabato i ostali stručnjaci bi posebno voljeli da znaju šta su vladine agencije tada znale i šta su objavile o Oswaldovoj posjeti sovjetskoj i kubanskoj ambasadi u Mexico Cityu prije ubistva.

“Ako je moguće, želim da saznam više o tome šta su oni znali unaprijed i zašto nisu više međusobno komunicirali.”

Komisija koja se bavila atentatom je zaključila da je Oswald djelovao sam, ali javnost u to i dalje sumnja, kaže Sabato.

“Procenat Amerikanaca koji vjeruju u zavjeru porastao je sa 60 na 75 posto, tako da je jasno da većina ne vjeruje u to da je Lee Harvey Oswald djelovao sam.”

Uprkos skepticizmu, do sada se nisu pojavili dokazi za to da je još neko sem Oswalda umiješan u ubistvo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG