Linkovi

Hoboken, New Jersey: Predstoje mjeseci oporavka od prirodne katastrofe


Pogled na Hoboken iz zraka
Pogled na Hoboken iz zraka

Hoboken je odmah preko puta New Yorka, ali se mnogi stanovnici još uvijek ne mogu vratiti na posao u tom gradu.

Jedna od zajednica u saveznoj državi New Jersey, koja je bila najviše pogođena uraganom Sandy, je gradić Hoboken, odmah preko puta New Yorka, na drugoj strani rijeke Hudson. To je dom mnogima koji rade u New Yorku, a uživaju u relaksiranoj atmosferi Hobokena. Veći dio grada je poplavljen tokom oluje, kao i tuneli koji željeznicom povezuju Hoboken sa New Yorkom. U to područje stiže pomoć kako od vlade, tako i od privanih agencija.

Zvuk generatora i neprijatan miris smeća natopljenog vodom koje je nagomilano na trotoarima sada predstavljaju svakodnevni život u Hobokenu. Neke od prodavnica i restorana su otvoreni duž glavnih avenija gdje je ponovo dovedena struja, ali pogled na New York na drugoj strani rijeke Hudson je daleko za mnoge stanovnike koji se još uvijek ne mogu vratiti na posao u tom gradu. Gradonačelnica Hobokena Dawn Zimmer je pružila uvjeravanja ljudima okupljenim ispred vijećnice da Federalna agencija za pomoć u hitnim slučajevima, FEMA, pomaže gradu da što prije ponovo uspostavi dovod električne energije.

Zahvaljujući, između ostalog, i FEMI, uspjeli smo to sve uspostaviti brže nego je uobičajeno. FEMA je dio javno-privatnog partnerstva, rekla je Dawn Zimmer.

Radnici FEMA-e, kojima su pomagali mladi volonteri iz cijelog svijeta, stigli su u Hoboken kako bi pomogli ljudima da prebrode poteškoće. David, vlasnik lokalnog biznisa, je zatražio pomoć kod ispunjavanja papira za odštetu. On ima kompaniju hrane koja je izgubila sav svoj inventar kada je električni sistem prestao sa radom.


Sada imam struju, ali sam imao dosta robe u hladnjaku koja se pokvarila, kaže on.

Jedna od menadžerica FEMA-e, Maryanne Ludwig kaže da je to samo dio onoga što ovdje radi ta federalna agencija.

Mi se zovemo individualna pomoć, mi pomažemo pojedincima, a u gradu imamo i ekipe za javnu pomoć, kaže ona.

U napore su uključene i privatne kompanije, uključujući i lokalnu elektro kompaniju PSE and G, koja je u centru Hobokena podigla šator i dijelila toplu kafu, obezbjedila stanice za punjenje mobitela i pomoć sa pitanjima vezanim za električnu energiju. Ali i stanovnici ovdje odrađuju veliki dio posla, čisteći zgrade i kuće oštećene poplavama. Stanovnici New jerseya imaju dobar pogled na život, kaže volonterka organizacije Americorps Sophia Efrenov.

Ovdje doista mogu osjetiti moto New Jersey je jak. Ovdje ima dosta zaista divnih ljudi sa pozitivnim stavom, kaže ona.

Ali i sa svom vladinom i privatnom pomoći, stanovnici Hobokena se još uvijek suočavaju sa mjesecima oporavka.
Hoboken, New Jersey: Predstoje mjeseci oporavka od prirodne katastrofe
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
XS
SM
MD
LG