Linkovi

Hoće li ljutiti Amerikanci arapskog porijekla odvratiti Michigan od Bidena?


Propalestinski demonstranti marširaju tokom posjete predsjednika Joea Bidena u Warrenu, Michigan 1. februara 2024.
Propalestinski demonstranti marširaju tokom posjete predsjednika Joea Bidena u Warrenu, Michigan 1. februara 2024.

U tri ključne države, Sjevernoj Karolini, Minnesoti i Michiganu, hiljade Amerikanaca glasali su kao „neopredijeljeni” na preliminarnim izborima demokratske stranke, a ne za predsjednika Joea Bidena.

To je dio pokreta koji predvode Amerikanci arapskog porijekla u Michiganu u znak protesta protiv predsjednikove podrške Izraelu u ratu u Gazi.

Prisutnost arapskih Amerikanaca i muslimana evidentno je gotovo svugdje u Dearbornu, saveznoj državi Michigan. Bijesna zbog načina na koji predsjednik Joe Biden postupa sa situacijom u Gazi, ova zajednica je odlučila da se njen glas na biralištima vidi i čuje.

„Bijes koji osjećam prema njemu je neizmjeran. To je ništa u poređenju sa onim što sam osjećala prema Trampu”, kađe Samraa Luqoman iz kampanje Abandon Biden.

„To je izdaja. Pretpostavka da se Demokratska stranka zalaže za visoke moralne vrijednosti, za ljudska prava i zaštitu manjina, sve je to nestalo.”

Luqman je pomogla u vođenju kampanje da se glasa „neopredijeljeno” na prošlomjesečnim preliminarnim izborima u Michigenu.

To je pokušaj da se predsjedniku Bidenu signalizira kako rizikuje da izgubi glasove arapskih Amerikanaca u državi koja bi mogla biti ključna na dan izbora.

„Većina arapskih Amerikanaca su registrirani kao demokrate, otprilike dva naprema jedan u korist demokrata. Bliskoistočna politika definitivno igra ulogu kod većine arapsko-američkih i muslimanskih glasača, i načina na koji donose konačne odluke kada je riječ o glasanju”, kaže Amnu Shuraydi sa Univerziteta Michigan.

Donald Trump je osvojio Michigan 2016. sa manje od 11.000 glasova prednosti. Prije četiri godine, Biden je pobijedio sa oko 120 hiljada glasova.

Procjenjuje se da u državi ima 200 do 300 hiljada arapskih Amerikanaca, iako svi nemaju pravo glasa.

„Mislim da postoji razlog zašto smo fokusirani na arapske Amerikance u Michiganu jer, na neki način, oni predstavljaju broj glasova koji bi mogao promijeniti izborni rezultat”, kaže Jeffrey Grynaviski sa Univerziteta Wayne.

Ministarstvo zdravlja Gaze kojim rukovodi Hamas kaže da je više od 30 hiljada Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi. Mnogi arapski Amerikanci su nezadovoljni što Bidenova administracija pruža Izraelu oružje koje se koristi u Gazi.

„Da sam Bidenov savjetnik, ne bih bio zabrinut samo za arapsko-američku populaciju, zabrinuo bih se za mlade ljudie koji su u većini zgroženi onim što vide”, kaže Grynaviski.

Nakon preliminarnih izbora demokratske stranke u Michigenu, portparol Bidenove kampanje rekao je da predsjednik čuje glasače koji učestvuju u kampanjama za neopredjeljenost. I da dijeli njihov cilj za pravedan, trajni mir.

Ali za neke arapsko-američke glasače, nema povratka.

„Čak i ako odluči da u potpunosti napraviti zaokret, već je nanio toliko štete”, kaže student Yusef Ahmed.

„Mi kažemo da je dosta. Ne želimo više da naš novac od poreza ide za, kupovinu bombi, i davanje više vojne pomoći Izraelu za bombardiranje Palestinaca. Radije bismo da taj novac dođe u naše škole”, kaže glasač Adam Abuslah.

Potencijalno, politička šteta bi se mogla proširiti i izvan predsjedničke utrke. Luqman kaže da bi se u utrci za Senat progresivni arapski Amerikanci mogli prikloniti Justinu Amashu, republikancu palestinskog porijekla. Suočava se s proizraelski nastrojenom demokratkinjom Elisom Slotkin.

„Hajde da vidimo republikanskog senatora kako dolazi iz Michigana. Demokratska stranka ima mnogo toga da izgubi, mnogo više od samog predsjedničkog mjesta”, kaže Luqman.

Pogotovo ako se utrke svede na arapsko-američke birače u Michiganu.

XS
SM
MD
LG