Linkovi

Hladnoća u SAD: Seattle otvara skloništa; Oregon proglasio vanredno stanje


FILE - A view of the Space Needle in Seattle, Oct. 30, 2017.
FILE - A view of the Space Needle in Seattle, Oct. 30, 2017.

Prognoza pacifičkog sjeverozapada o hladnim temperaturama sa snijegom i ledom na nekim mjestima navela je da Seattle otvara skloništa, dok su guverner Oregona i grad Portland proglasili izvanredno stanje.

Gradski čelnici Seattlea rekli su u četvrtak da će grad otvoriti dva skloništa u teškim vremenskim uvjetima navečer od subote do srijede. Skloništa - u Seattle Center Exhibition Hall i Compass Housing Alliance - bit će otvorena u 19 sati. svaki dan.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Seattleu Reid Wolcott rekao je na tiskovnoj konferenciji s gradonačelnicom Jenny Durkan u četvrtak da su glavne zabrinutosti niske temperature u regiji sljedećeg tjedna koje se probližavaju smrzavanju i najniže vrijednosti tijekom noći koje bi mogle pasti na jednoznamenkaste vrijednosti.

"Ovo je rijedak događaj", rekao je Wolcott. "Prošle su godine otkako smo mi u meteorološkoj službi u Seattleu vidjeli ovakve prognoze."

Prognostičari su rekli da je tokom vikenda mjerljiv snijeg moguć i u regijama Seattlea i Portlanda.

"Vrlo niske temperature utjecat će na ranjive populacije kao što su beskućnici i oni koji nemaju odgovarajući pristup grijanju", priopćila je Nacionalna meteorološka služba u četvrtak.

Durkan je pozvao ljude da ostanu kod kuće ako je moguće, provjere susjede i kućne ljubimce i pomognu da se trotoari čiste od snijega i leda.

Guvernerka Oregona Kate Brown objavila je vanredno stanje u četvrtak navečer koje će ostati na snazi do 3. januara, rekavši da bi očekivani snijeg i trajne temperature ispod nule mogle dovesti do kritičnih kvarova u transportu i poremećaja električne energije i komunikacijske infrastrukture.

Njezina izjava ovlašćuje Ured za upravljanje izvanrednim situacijama Oregona da aktivira državne resurse i da koristi osoblje, opremu i objekte iz drugih državnih agencija za odgovor na hitne vremenske neprilike.

Ranije u četvrtak, gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler i predsjednica okruga Multnomah Deborah Kafoury također su proglasili izvanredno stanje koje će se nastaviti tokom očekivanih višednevnih hladnoća, izvijestila je KOIN-TV.

"Ovo će nam dati maksimalnu mogućnost planiranja, ugovaranja i traženja dodatnih resursa za ono što bi moglo biti jako dugo hladnoća koja se proteže do nove godine", rekao je Kafoury na konferenciji za novinare u četvrtak.

Pet skloništa u teškim vremenskim uvjetima također će se otvoriti u Portlandu i oko okruga Multnomah od subote, rekli su dužnosnici.

"Naša država je ove godine doživjela niz izvanrednih situacija povezanih s klimom, a s obzirom na to da dolazi još jedna, pozivam sve Oregonance da sada naprave plan sa svojom obitelji i budu spremni", rekao je Brown u priopćenju za medije.

XS
SM
MD
LG