Linkovi

Osoba izliječena od HIV infekcije bez lijekova


Hiv - Aids
Hiv - Aids

Pacijentica pozitivna na virus humane imunodeficijencije (HIV) uspjela se izboriti s infekcijom bez antiretroviralne terapije.

Loreen Willenberg iz Kalifornije, zaražena je HIV-om 1992. godine, ali njeno tijelo je decenijama supresiralo virus nakon potvrđene infekcije i ima veliki broj CD4+ stanica – stanica koje HIV napada i uništava.

Neobičan i rijedak slučaj da se organizam osobe sam izbor s ovom virusnom infekcijom i stavi viremiju pod kontrolu, praktično onemogučivši HIV da se replicira, opisali su krajem avgusta američki naučnici s (Massachusetts Institute of Technology – MIT), Harvarda i Odjela za infektivne bolesti ženske bolnice u Bostonu u časopisu Nature.

Već su ranije zapaženi slučajevi da osobe mogu da se izbore virusom – zabilježeni su slučajevi stabilne remisije kod dvije osobe nakon primanja transplantacije koštane srži. U tim slučajevima, donori koštane srži su imali rijetku mutaciju na CCR5 genu koja onemogućuje prolazak HIV virusa kroz CCR5 receptor na površini leukocita, koje ovaj virus napada.

Osobe čiji je organizam sposoban da se izbori s HIV i stavi infekciju pod kontrolu bez posebnih lijekova, naučnici zovu „elitni kontrolori“, jer se radi o rijetkim slučajevima, postoji svega oko 1% osoba koje mogu kontrolisati HIV bez antiretroviralnih lijekova. Jedan dio osoba kod kojih je nivo virusa nedetektabilan je takav zbog ove mutacije, dok se kod drugih elitnih kontrolora javljaju drugi mehanizmi zaštite.

Kod pacijentice iz bolnice u Bostonu u preko 1.5 milijardi stanica nisu pronađene funkcionalne, replicirajuće čestice virusa. To znači da u njenom organizmu virus ipak postoji, ali se ne može umnožavati i nivo virusa u organizmu je ispod praga detekcije.

Njen organizam je iskontrolisao virusnu infekciju tako što se „zatvorio“ virus u mrežu gustog heterohromatina, što je naziv za zgusnutu tvar koja čini jedro stanice, a sačinjena je od DNK i nekih proteina. Zapravo stanice ovakvih elitnih kontrolora bolesti uspijevaju držati virus u nekim zabačenim dijelovima genoma, gdje se virus ne može umnožavati.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG