Linkovi

Vakcina protiv virusa HIV daje novu nadu


Naučnici su u posljednjih godinu dana doveli do otkrića koja daju nadu
Naučnici su u posljednjih godinu dana doveli do otkrića koja daju nadu

Novi pristup vakcini protiv HIVa je u svojim preliminarnim fazama. Čak I ako sve bude išlo po planu, što je obično rijetko, za uspjeh će trebati veliki broj godina. Ali barem za sada, postoji tračak nade.

U maju 1997, tadašnji američki predsjednik Bill Clinton je postavio cilj da se proizvede vakcina protiv virusa HIV, koji uzrokuje AIDS, u roku od 10 godina. Uspostavljen je Centar za istraživanje vakcina pri Nacionalnom institutu za zdravlje kako bi se ostvario taj ambiciozni cilj. Međutim, decenija je prošla bez vakcine protiv virusa HIV. Međutim naučnici neumorno nastavljaju svoja istraživanja I doveli su do otkrića koja daju istinsku nadu.

Kao I mnogi doktori koji su specijaliste za tretman virusa HIV I AIDSa, doktor Raymond Martins pri klinici Whitman Walker u Washingtonu je frustriran zbog nedostatka napretka ka razvoju vakcine protiv virusa HIV. Ujedinjeni narodi navode da više od 30 miliona ljudi u svijetu živi sa virusom HIV. Jaki lijekovi sada mogu ograničiti štetu koju taj virus može nanijeti ljudskom imunološkom sistemu. Ali vakcina za prevenciju ili neutralizaciju virusa još nije pronađena.

Virus HIV brzo mutira I brzo mijenja protein kojeg sadrži, I zbog toga je veoma teško pronaći djelotvornu vakcinu, kaže doktor Martins.

Doktor Gary Nabel je direktor Centra za istraživanje vakcina još od njegovog osnivanja prije 12 godina. I on kaže da je virus koji uzrokuje AIDS težak neprijatelj sa jedinstvenim karakteristikama koje otežavaju razvoj vakcine.

Doktor Gary Nabel kaže da je virus koji uzrokuje AIDS težak neprijatelj sa jedinstvenim karakteristikama koje otežavaju razvoj vakcine
Doktor Gary Nabel kaže da je virus koji uzrokuje AIDS težak neprijatelj sa jedinstvenim karakteristikama koje otežavaju razvoj vakcine

Virus se genetski kreće, što znači da svaki put kada se virus podijeli, njegov genetski sastav se promijeni, I tada imate drugačiji oblik virusa. On stalno mutira, što znači da ima više šanse da izbjegne napad ljudskog imunološkog sistema, kaže doktor Nabel.

Još jedna karakteristika virusa HIV je da se proteini koji se nalaze na njegovoj površini stalno kreću, gotovo kao grana drveta na vjetru. Ti proteini su također obloženi vrstama šećera, što maskira njihov identitet. Zato imunološki sistem nikada nema nepokretnu metu koju može ciljati.

Takvo kretanje, I kamuflaža, uveliko otežavaju da imunološki sistem čak I prepozna dijelove virusa kojeg bi trebao ciljati, kaže doktor Nabel.

Proteklih godinu dana međutim, Centar za istraživanje vakcina je doveo do značajnog otkrića. Oni su uspješno utvrdili poznatu ranjivost virusa, odnosno njegovog dijela koji se nikada ne mijenja, I na njega usmjerili anti tijela uzeta od osoba inficiranih virusom. I što je još važnije, istražitelji su klonirali ta anti tijela u laboratoriji.

Ta anti tijela uzeta od pojedinaca inficiranih virusom HIV mogu prepoznati I neutralizirati više od 90% virusa koji kruži u organizmu. To je nešto što nismo znali čak ni prije godinu dana. I to doista identificira metu za razvoj vakcine, metu koja je nepomična I ranjiva I sada znamo da ljudski organizam nju može prepoznati I na nju odgovoriti, kaže Gary Nabel.

On međutim upozorava da je ovaj novi pristup vakcini protiv HIVa u svojim preliminarnim fazama. Čak I ako sve bude išlo po planu, što je obično rijetko, za uspjeh će trebati veliki broj godina. Ali barem za sada, postoji tračak nade.

Ja bih bio posljednja osoba koja bi vam rekla da je sve završeno, ukoliko zaista nije završeno. Mislim da to sve moramo dokazati I završiti posao do samog kraja. Ali vjerujem da smo danas u sasvim drugačijoj situaciji nego smo bili u prošlosti, kaže doktor Gary Nabel.

XS
SM
MD
LG