Linkovi

Plava pilula - spas od HIV-a


Plava pilula - spas od HIV-a
Plava pilula - spas od HIV-a

Najnovija istraživanja u Africi potvrdjuju da pilula koja se koristi za tretman pacijenata inficiranih HIV-om, i koja se uzima jednom dnevno, takodje djeluje i preventivno, odnosno da sprečava inficiranje zdravih osoba ovim virusom.

Za 20-godišnjeg Jamesa Krellensteina, bitka protiv HIV-a i AIDS-a nije uopšte u domenu teorije:

- Nisam koristio kondom, bio sam pijan, što baš i nije bilo pametno… Moj partner je mogao biti HIV pozitivan, mogao je bit ii negativan, ne znam i ne želim da ostatak života provedem sa HIV-om.

James je podvrgnut jednomjesečnom liječenju koje koristi lijekove za zaražene virusom HIV i njima pokušava da spriječi taj virus da napadne bijela krvna zrnca i proširi se u organizmu. Priznati istraživač AIDS-a, Dr. Anthony Fauci, kaže da je najvažnije da ova vanredna terapija bude primijenjena pod hitno:

- Ako je inficirana jedna ćelija i ta ćelija umre, ali ne inficira ostale, infekcija je zaustavljena.

Doktori već koriste lijekove za AIDS da bi preduprijedili infekcije, kako je i James liječen, kao prvu hitnu mjeru. Ali, tri nove studije izgleda da potvrdjuju da Truvada - a kombinovana pilula od dva anti-retroviralna lijeka – takodje može biti efikasna kao dugotrajna preventivna mjera, za ljude koji su možda bili izloženi virusu HIV.

Nove studije fokusiraju se na metod koji se naziva PrEP, u prevodu: liječenje prije izlaganja virusu, i koji se koristi kod heteroseksualnih parova u Africi. Oni sada potvrdjuju da su istovjetne rezultate pokazale i studije medju homoseksualnim parovima.

Dr. Raymond Martins vodi kliniku za HIV/AIDS u Washingtonu. On kaže da osim što već HIV pozitivnim pacijentima pomaže da ne prenose taj virus na druge osobe, PrEP je korisno sredstvo za zaštitu neinficiranih pacijenata od istog virusa:

- Veoma sam uzbudjen zbog tih nalaza.. Treba nam što vise opcija za sprečavanje infekcije HIV-om, i PrEP se pokazuje kao jedna od tih opcija.

Istraživači kažu da PrEP pruža 62 do 73 procenta šansi za prevenciju infekcije. Ali, ovi lijekovisu i veoma skupi. Proizvodjač PrEP-a, kompanija Gilead, navodi da će, kad Američka državna agencija za hranu i lijekove odobri upotrebu lijekova PrEP, oni te proizvode prodavati kroz program koji pomaže onima u inostranstvu koji ne mogu sebi priuštiti da ih kupe.t Ovdje u Americi, medjutim, ti lijekovi će i dalje biti prodavani po cijeni od oko hiljadu i 500 dolara mjesečno.

Uprkos koristi od PrEP-a, neki eksperti za pitanja javnog zdravlja zabrinuti su da bi to moglo voditi u zapuštanju upotrebe kondoma. Brant Miller, kao i ostali aktivisti za borbu protiv AIDS-a, kaže da će i dalje snažno promovirati upotrebu kondoma:

- To je dobar način da se spriječi širenje HIV-a, koji se široko koristi i koji je uvijek bio efikasan, i koji će biti efikasan nezavisno od toga da li ljudi imaju ili nemaju pristup PrEP-u.

Ipak, i doktori i pacijenti vjeruju da će mala plava pilula napraviti konačni preokret u globalnoj borbi da se okonča epidemija AIDS-a.

XS
SM
MD
LG