Linkovi

Historijski nizak broj brakova u Kini


Samo 6,83 miliona parova se vjenčalo, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Ministarstva civilnih poslova.
Samo 6,83 miliona parova se vjenčalo, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Ministarstva civilnih poslova.

Broj brakova u Kini pao je 2022. na najniži nivo od početka evidencije, izvijestila je u nedjelju lokalna novinska agencija Yicai, nastavljajući konstantan pad u protekloj deceniji, iako su na ukupan broj brakova možda uticala stroga blokada COVID-a.

Samo 6,83 miliona parova se vjenčalo, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Ministarstva civilnih poslova, što je za oko 800.000 manje u odnosu na prethodnu godinu.

Pad broja parova koji se vezuju za brak, koji je uslijedio nakon ograničenja pandemije, zbog kojih su desetine miliona ljudi bili zaključani u svojim domovima ili imanjima sedmicama prošle godine, dolazi dok se vlasti suočavaju sa padom nataliteta i opadanjem stanovništva.

Godine 2022. stanovništvo Kine je palo po prvi put u šest decenija, što je pad za koji se očekuje da će označiti početak dugog perioda pada broja njenih građana sa dubokim implikacijama na njenu ekonomiju i svijet.

Stopa nataliteta u Kini pala je prošle godine na 6,77 rođenih na 1.000 ljudi, što je najniža stopa u istoriji, sa 7,52 u 2021.

Demografi upozoravaju da će Kina ostarjeti prije nego što se obogati, jer se njena radna snaga smanjuje, a zadužene lokalne samouprave troše više na svoje starije stanovništvo.

Kako bi podstakla brakove i povećala opadajuću stopu nataliteta u zemlji, Kina je prošlog mjeseca rekla da će pokrenuti pilot projekte u više od 20 gradova za stvaranje "nove ere" braka i kulture rađanja.

Neke provincije takođe daju mladim mladencima produženje plaćenog bračnog odsustva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG