Linkovi

Historijski nizak broj brakova u Kini


Samo 6,83 miliona parova se vjenčalo, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Ministarstva civilnih poslova.

Broj brakova u Kini pao je 2022. na najniži nivo od početka evidencije, izvijestila je u nedjelju lokalna novinska agencija Yicai, nastavljajući konstantan pad u protekloj deceniji, iako su na ukupan broj brakova možda uticala stroga blokada COVID-a.

Samo 6,83 miliona parova se vjenčalo, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Ministarstva civilnih poslova, što je za oko 800.000 manje u odnosu na prethodnu godinu.

Pad broja parova koji se vezuju za brak, koji je uslijedio nakon ograničenja pandemije, zbog kojih su desetine miliona ljudi bili zaključani u svojim domovima ili imanjima sedmicama prošle godine, dolazi dok se vlasti suočavaju sa padom nataliteta i opadanjem stanovništva.

Godine 2022. stanovništvo Kine je palo po prvi put u šest decenija, što je pad za koji se očekuje da će označiti početak dugog perioda pada broja njenih građana sa dubokim implikacijama na njenu ekonomiju i svijet.

Stopa nataliteta u Kini pala je prošle godine na 6,77 rođenih na 1.000 ljudi, što je najniža stopa u istoriji, sa 7,52 u 2021.

Demografi upozoravaju da će Kina ostarjeti prije nego što se obogati, jer se njena radna snaga smanjuje, a zadužene lokalne samouprave troše više na svoje starije stanovništvo.

Kako bi podstakla brakove i povećala opadajuću stopu nataliteta u zemlji, Kina je prošlog mjeseca rekla da će pokrenuti pilot projekte u više od 20 gradova za stvaranje "nove ere" braka i kulture rađanja.

Neke provincije takođe daju mladim mladencima produženje plaćenog bračnog odsustva.

XS
SM
MD
LG