Linkovi

Male kuće velikih ljudi


Kuća slavnog igrača baseball-a Babe Rutha će biti sačuvana kao muzej, zahvaljujući brojnim privatnim donacijama
Kuća slavnog igrača baseball-a Babe Rutha će biti sačuvana kao muzej, zahvaljujući brojnim privatnim donacijama

Za imanja i kuće poput Graceland-a Elvisa Presleya će uvijek biti novaca, ali neke druge kuće koje su pripadale slavnima uskoro će se zatvoriti

Kuće koje imaju istinsku istorijsku vrijednost privlače turiste širom Amerike. Tako su, na primjer, masovno posjećeno imanje Graceland Elvisa Presleya, i kuća i imanje prvog američkog predsjednika Georga Washingtona, Mount Vernon. Medjutim, čak i male kuće, naizgled neugledne i neprimjetne, zbog svojih bivših stanara, postaju atraktivno mjesto za mnoge posjetitelje . Izabrali smo tri takve, od kojih je prva u mjestu Winchester, savezna država Virginia. Ta je kućica u augustu je otvorila svoja vrata posjetiteljima. Bila je nekada dom jednoj od naomiljenijih američkih pjevačica, koja je umrla u 30-toj godini života.

Album Najveći Hitovi Patsy Cline prodat je svojedobno u 10 miliona primjeraka. U ovoj kući je Clineova živjela sa svojim roditeljima od 16. te do 21 godine života.

Judy Sue Huyett-Kempf je direktorica Muzeja - Kuće u kojoj je živjela Patsy Cline .Ona govori:

Kada se uselila ovdje, pjevala je u lokalnim takmičenjima mladih talenata, u crkvi, gdje god da je imala priliku.

Prva rodica Patsy Cline, Patricia Brannon, je vodič ture u kući:
Ona je 6 godina mladja od Patsy, i često ju je posjećivala kao dijete:

Njeni majka, sestra. brat, i ona sama, nisu imali novaca. Živjeli su prilično teško. , kaže Brannon

Sjećanja iz djetinjstva koje Brannonova nosi, su pomogla restaurirati kuću da izgleda kao s kraja 40-tih.
Ona je takodjer sretna da gradić Winchester konačno odaje počast njenoj rodjaki, gotovo 50 godina nakon što je Patsy Cline poginula u avionskoj nesreći.

Svi kažu da se Patsy rodila, kako se to kaže, na pogrešnoj strani grada. Ali kada su kupili ovu kuću i sredili je, mislim da im je to bilo nešto najbolje što se moglo dogoditi.

Ima i drugih načina sjećanja na Patsy Cline. Njen grob privlači posjetitelje već godinama. No, direktorica Huyett-Kempf kaže da su njeni ljubitelji čekali na ovakvu vrstu priznanja:

Ovdje je Patsyna povijest, ovdje je ona spavala, budila se, jela. U kuću možemo odjednom pustiti samo 20 posjetitelja, jer je vrlo mala. A u prvih 5 dana po otvaranju bilo je preko 600 ljudi.

Primjer drugi:
Babe Ruth se smatra jednim od apolutno najvećim igračem baseball-a u povijesti. Rodjen je u jednoj kući u Baltimore-u, savezna država Maryland. , 6. februara 1895. godine.

Mike Gibbons je izvršni direktor Muzeja Rodna kuća Babe Rutha. Ona kaže da je Babe Ruth praktički bio prva super zvijezda svijeta sporta.

On je prvi sportaš koji je imao svog agenta. On je prvi sportaš kojeg su plaćali da reklamira proizvode.

Bilo je planirano da se ova kuća demolira 1960. godine. Medjutim, spasili su je i potom restaurirali gradjani Baltimore-a, i već je 40 godina otvorena za posjetitelje.

Ova kuća njegovim ljubiteljima pruža priliku da budu tamo gdje je on bivao, hodao,provodio vrijeme. Babe Ruth nije živio ovdje, ali je provodio veliki dio vremena tu, jer je to bila kuća njegovih bake i djeda.

Grad Baltimore je spasio i tri kuće uz ovu, tako da je stvoren veliki prostor za brojne predmete koji nas vode kroz život i sportsku karijeru Babe Rutha, od ranog djetinjstva, do slave u baseball-u.

No, nema svaka povijesno važna kuća takav luksuz.

Najstarija kuća u Baltimoreu koja još postoji bila je dom Edgar Allan Poe-u, slavnom američkom piscu, književniku koji je izmedjuostaloga stvorio žanr detektivske priče .
Jeff Jerome je kustos ovog muzeja:

Vjerujemo da je Poe živio ovdje izmedju 1832 do 1835. Bilo mu je oko 25 godina kada je živio u ovoj kući koju je dijelio s dva rodjaka, Henry i Virginia koju je i oženio, potom sa tetkom Mariom Clemm, i sa svojom bakom.


Poe-ova spavaća soba u potkrovlju je namještena kako historičari vjeruju da je izgledala u to vrijeme.

Zasigurno je imao krevet kakav je ovaj ovdje, stolicu, sto, i jedan stolić s bokalom i lavorom. , kaže Jarome.

Izloženo je još nešto predmeta u drugim sobama, ali nema mjesta za puno toga.
Od narednog juna će kuća biti zatvorena za posjetitelje.

Grad Baltimore je ukinuo fondove za kuću Edgara Allana Poe. Trenutno muzej preživljava od fondova koje sakupljamo kroz Proslavu Poevog rodjendana, i proslavu Halloween-a u ovoj kući.

Poe je i sahranjen u Baltimoreu. Umro pod nikada rasvjetljenim okolnostima u 40-toj godini života. Jerome kaže da ljudi dolaze ne iz zemlje, nego iz cijelog svijeta da posjete njegov dom i grob.

Jedna mlada djevojka, 16 godina stara, je došla iz Kine s ocem, rekla nam je da je i sama pjesnikinja. Dozvolio sam joj da sjedne na stolicu koju je Poe koristio, a ona je počela plakati, i kroz suze je rekla: Nisam vrijedna ni da sjednem u njegovu stolicu..., kaže Jeff Jerome.

Gospodin Jerome se nada da će se iznaći način da se i budućim posjetiteljima ne uskrati da vide Poeovu kuću.

((WEBSITE ZA KUĆU EDGAR ALLAN POE-A:
www.poebicentennial.com))

XS
SM
MD
LG