Linkovi

Fond za fakultetsko obrazovanje Hispanika potiče na višu naobrazbu


Chavez Havana'da hasta yatağında kızları Maria Gabriela (solda) ve Rosa Virginia'yla.(15 Şubat 2013)
Chavez Havana'da hasta yatağında kızları Maria Gabriela (solda) ve Rosa Virginia'yla.(15 Şubat 2013)

Osnovan 2004. godine, Fond za fakultetsko obrazovanje hispanika ima za zadaću informirati latino-američku mladež o upisu na koledž i oboružati ih samopouzdanjem nakon upisa

Iako je latino-američka populacija najbrže rastući segment stanovništva u Sjedinjenim Državama, učenici iz ove etničke skupine rijetko nastavljaju svoje obrazovanje upisom na koledž. To je, izgleda, uglavnom zbog nedostatka uzora, zbog siromaštva i općenitog nesnalaženja u američkom obrazovnom sustavu. Međutim, neprofitna organizacija Fond za fakultetsko obrazovanje Hispanika pokušava promijeniti ovu situaciju. Njen je cilj informiranje i opremanje Latino mladeži za obrazovanje na koledžu.

Karen Guzman, studentica prve godine na Sveučilištu Maryland, ima ambiciozne planove za budućnost: namjerava diplomirati iz tri predmeta: psihologije, kompjuterske znanosti i latino-američkih studija. Ova 18-ogodišnjakinja kaže da su njeni snovi postali ostvarivi zahvaljujući stipendiji Fonda za fakultetsko obrazovanje Hispanika. Taj je fond posvećen stvaranju sljedeće generacije Hispanika sa stručnim zvanjima. Karen Guzman kaže da ju je na upis na fakultet potaknuo jedan od programa ovog fonda kojeg je pohađala prije tri godine:

"Dobro se toga sjećam. Tada sam po prvi put vidjela toliko mnogo Latino mladih koji su, kao i ja, govorili: ‘Ja sam na koledžu, pa to možeš učiniti i ti.’ Prije tog susreta nisam znala da je to moguće, imati nekoga za uzor. Svatko kog sam poznavala ili je bio odustao od koledža ili ga uopće nije ni namjeravao pohađati."

Robert Arenas Junior također je prisustvovao ovom Simpoziju hispaničke mladeži prošlog ljeta:

"Ljudi koje angažira Fond za fakultetsko obrazovanje Hispanika da drže govor mladima pravi su profesionalci, Latino profesionalci. Pričali su kako su oni pohađali koledž. To mi je dalo nade da i ja mogu na fakultet. Nadam se da ću se jednog dana, kad ću imati vlastitu karijeru, vratiti na taj simpozij i isto tako održati motivirajući govor pred mladim hispanicima."

Poput mnogih hispaničkih roditelja, Robertov otac Robert Arenas, koji je doselio u Sjedinjene Države, ne zna mnogo o američkom obrazovnom sustavu. Međutim, kaže da zna da je fakultetska diploma neophodna za bolju budućnost njegova sina:

"Želim vidjeti svog sina Roberta uspješnog kao gospođu Sotomayor, prvu sutkinju Vrhovnog suda koja je latino-američkog podrijetla. Stoga sam mu rekao da njegova majka i ja tako puno radimo da bi on mogao ići na fakultet. Jedino tako nas može nagraditi."

Budućim studentima poput Roberta i Karen – čiji su roditelji svjesni važnosti višeg obrazovanja, ali nisu sposobni voditi ih kroz čitav proces – Fond za fakultetsko obrazovanje hispanika popunjava tu prazninu. Osnovan je prije šest godina, sa zadaćom da informira latino-američku mladež o upisu na koledž te da ih oboruža samopouzdanjem nakon što se uspiju uspisati. Osnovatelj ovog programa, George Cushman, kaže da mnogi mladi hispanici, na žalsot, misle da nisu dovoljno inteligentni da bi pohađali fakultet:

"Moramo im u potpunosti promijeniti stav jer ta su djeca fantastična. Nekoliko mi je učenika prišlo u Virginiji, kad su saznali da ja stojim iza ovog programa, i zahvalili mi se što vjerujem u njih."

George Cushman kaže da je motiviranje i pomaganje mladim Hispanicima pri postizanju fakultetske diplome ulaganje ne samo u njihovu budućnost, već i u budućnost cijele zemlje. Ogroman broj visoko-obrazovanih stručnjaka u pedesetim i šezdesetim godinama, pojašnjava on, uskoro će biti spremno za mirovinu. Najveća i najbrže rastuća populacija studenata koja bi popunila njihova mjesta je upravo ova, kaže on, ali nedovoljan broj ih se nalazi na koledžima. ‘Ako ne popunimo ovaj vakuum, naudit ćemo ekonomiji, a time i sigurnosti zemlje, kaže George Cushman.

Pomoć koju studentima pruža Fond za fakultetsko obrazovanje Hispanika ne prestaje s njihovim upisom na fakultet. Financijska i emocionalna potpora pruža im se tijekom prve godine, pri integraciji u škole, putem instituta Hispanic Youth. Karen Guzman kaže da je taj program za nju bio vrlo koristan:

"Posjetili smo različite tvrtke, pričali s ljudima različitih profesija i dobili vlastite mentore. Moj me mentor još uvijek savjetuje pri upisu programa i nadgleda moj uspjeh u nastavi. Na taj način znam da je nekom do mene zaista stalo. Naši su mentori konstantno uz nas."

Uz pomoć i vodstvo uspješnih stručnjaka te mreže Fonda za fakultetsko obrazovanje Hispanika, Karen Guzman kaže da vjeruje da su joj sva vrata otvorena. Sada je na njoj da bude vrijedna i ostvari svoje snove – za sebe, za svoje roditelje koji nikada nisu pohađali koledž, te za one studente koji će slijediti njen put.

XS
SM
MD
LG